Toertip: Zaterdagavondvierdaagse van MSV Ophemert


KNMV - 10 juli, 2014

De MSV Ophemert doet aan klantenbinding. Want aanstaande zaterdag staat al weer de derde avond van de Zaterdagavondvierdaagse op het programma. Oók voor diegenen die de eerste twee avonden misten.

De club uit het het Betuwse dorp aan de Waal begon ooit als supportersclub van drievoudig Nederlands kampioen Willem Zoet. Tijdens de Dutch TT van 1981 werd de Suzuki-coureur prachtig vierde in de 500 cc-klasse, maar aan het eind van dat seizoen besloot Zoet te stoppen na langdurig blessureleed. De MSV Ophemert bleef echter bestaan. “Volgend jaar vieren we ons 40-jarig jubileum”, vertelt secretaris Ger Spierings. Een vaste rit op de toerkalender van de club is de Dijkentocht, die zelfs deelnemers uit Zwitserland en Duitsland trekt. “Het is een unieke rit over alle Nederlande dijken voert”, legt Spierings uit. Ook de Zaterdagavondvierdaagse behoort echter al lang tot de vaste ijkpunten op de jaarkalender. “Al weer zo’n vijftien jaar, schat ik”, aldus Spierings. “Elke tweede zaterdagavond van de maanden mei, juni, juli en augustus plannen we een rit. ” 

Kleur bekennen

Door de vierdaagse op vier avonden in vier maanden te plannen, krijgt de ontwikkeling van het landschap letterlijk kleur. “De eerste avond in mei staat het groen centraal, in juni zie je de bloesems en in juli is het oogsttijd. Dan zie je overal de kersen en de aardbeien”, beschrijft Spierings. “We laten tijdens de vierdaagse alle delen van de Betuwe en Midden-Nederland aan bod komen tijdens de ritten. Dit keer gaan we richting het westen, naar Zaltbommel, via een aantal kleine dorpjes langs de Maas en de Waal en we komen via Gorinchem weer ‘boven langs’ terug. Je hoeft natuurlijk niet de eerste twee ritten te hebben gereden, want de tochten staan op zich.”

Spierings heeft gemerkt dat de Zaterdagavondvierdaagse vaste klanten trekt. “Zo’n 60 procent van de deelnemers zien we alle vier avonden terug. Ongeveer 40 procent van de mensen die mee doen, komen van buiten de regio.”

Op 9 augustus is de afsluitende avond van de vierdaagse.

Nederlands elftal

Dat zaterdagavond ook het Nederlands voetbalelftal in Brazilië om de derde plaats speelt – Spierings haalt zijn schouders op. Wie het toch duel niet wil missen: de wedstrijd begint pas om 22.00 uur. Voor die tijd kun je met gemak de 100 kilometer lange vierde rit van Zaterdagavondvierdaagse hebben gereden. Het zou zo maar eens kunnen dat je die avond meer plezier hebt dan het Nederlands elftal.

Handig om te weten

  • Toerrit: de derde avond van de Zaterdagavondvierdaagse van de MSV Ophemert
  • Waar? Startpunt is De Avezathen, Daver 46, 4012 BC in Kerk-Avezaath
  • Wanneer? Zaterdagavond 12 juli
  • Hoe laat? Starten kan vanaf 18.30 uur
  • Hoe lang? Ongeveer 100 kilometer (route uitsluitend op Garmin)
  • Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5
  • Meer info? www.msvophemert.nl/pagina.php?webpagina=38