Toertip: de eerste MTC Noord Zomertoer


KNMV - 17 juli, 2014

De MTC Noord is wel in voor een experimentje. Daarom heeft de toercommissie een rit uitgezet in een tijd dat mensen al met vakantie zijn. De MTC Noord duikt met de eerste MTC Noord Zomertoer in een gat, waarvan ze zelf ook nog niet weet hoe diep het is.

De Motor Touring Club Noord is geen gezelschap dat maar lukraak een rit op de kalender zet. Het Friese gezelschap werd al in 1968 opgericht en de MTC Noord noemt zichzelf ook ‘een uitgesproken toerclub’. Drie keer per jaar organiseert de club een groot landelijk toerevenement en de bekende Frieslandtoertocht werd in april al weer voor het 44e jaar verreden. Ook de Elfmerentocht en de Noorderrit staan al heel wat jaren op de toerkalender van de club uit Joure. Met de eerste MTC Noord Zomertoer zet de club iets nieuws op de kaart – en misschien is het ook wel een beetje gewaagd. “Het is een soort probeersel”, zegt Gradus Kooistra, organisator van de toertocht. “We zijn heel benieuwd hoe dit aanslaat. Het is een periode waarin bijna niets te doen is en daarom hebben we deze rit uitgezet. Natuurlijk hopen we op veel animo.”

‘Mooi stukje natuur’

De Frieslandtoertocht kan zich elk jaar verheugen in een grote belangstelling, weet Kooistra. “Het heeft helaas de laatste jaren met het weer niet echt meegezeten, maar we hadden in april toch 124 deelnemers”, vertelt hij. Hoewel de Zomertoer aanstaande zondag pas haar eerste editie beleeft, heeft Kooistra er wel vertrouwen in. “De route voert voor een deel door Friesland en we pakken ook  een stuk Groningen en Drenthe mee”, aldus Kooistra. “Het is een heel mooi stukje natuur. Veel bos en mooie kleine weggetjes.”

Deelnemers aan de rit kunnen kiezen uit twee verschillende routes; de kortste is 150 kilometer en de lange versie komt op 190 kilometer. “Bij de Frieslandtoertocht zagen we ook veel inschrijvers van buiten de regio”, constateerde Kooistra. “Het animo binnen onze club is goed, maar ik hoop toch ook dat voor deze eerste Zomertoer mensen uit de omliggende provincies naar ons toe komen.”

En wanneer kan het licht op groen voor een tweede Zomertoer in 2015? Gradus Kooistra heeft wel een streefgetal in gedachten. “Wat mij betreft is het zondag geslaagd als we honderd deelnemers hebben. Veel ritten staan er niet op de kalender, dus wat betreft is het een goede reden om hier mee te rijden.”

Handig om te weten

  • Toerrit: de eerste MTC Noord Zomertoer
  • Waar? Startpunt is Party Centrum ’t Haske, Vegelinsweg 20 in Joure
  • Wanneer? Zondag 20 juli
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.30 uur
  • Hoe lang? 150 of 190 kilometer (route op GPS en TomTom)
  • Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5
  • Meer info? Klik hier of stuur een mail naar toercoordinator@mtcnoord.nl