Toertip: de 32e Internationale Peelroute van de MC Grathem


KNMV - 24 juli, 2014

Je hebt van die vaste momenten in een motorjaar. De laatste zaterdag is traditioneel gereserveerd voor de Dutch TT en bij de MC Grathem is de laatste zondag van juli voor de Internationale Peelroute.

En dat is niet zo maar een toertocht, want de Internationale Peelroute wordt komende zondag 27 juli al weer voor de 32e maal verreden. De MC Grathem werd bijna 44 jaar geleden opgericht en de club hecht duidelijk aan ‘klantenbinding’. Niet alleen organiseert de MC Grathem toertochten van de eerste zondag in mei tot in oktober, ook staan er feestavonden en workshops over onder meer vering en motor-EHBO op de jaarkalender.

Het feit dat de Internationale Peelroute standaard op de laatste zondag van juli staat gepland, heeft zonder meer bijgedragen aan de bekendheid van de rit. De Limburgse club, bestaand uit zo’n honderd leden, houdt blijkbaar van vaste punten in een kalenderjaar. Hun jaarlijkse Herfstrit, al meer dan twee decennia op de eerste zondag van oktober, is voor de clubleden de afsluiting van het toerseizoen, de Internationale Peelroute markeert als het ware de zomer.

Internationaal

Guido Schreurs is als ‘coördinator van het tourstartpunt’ nauw betrokken bij de 32e editie van de Internationale Peelroute. Waarom de route het predicaat ‘internationaal’ kreeg? “Omdat we over de grens gaan, maar ook omdat we deelnemers uit het buitenland krijgen”, vertelt hij. “Zoals altijd voert de route weer door een stukje Peel, maar we gaan ook even Duitsland in we steken de grens met België over. We zitten in het vlakke Noord-Limburg, met veel bos op de route, mooie uitgestrekte velden en veel landbouw. We pakken vooral kleine weggetjes, zoals het hoort.”

De voorinschrijving voor de tocht loopt goed, zegt Schreurs. “Als we daarnaar mogen oordelen, kunnen we een goede opkomst verwachten. Normaal zit die, afhankelijk van het weer, tussen de 100 en 170 deelnemers. We krijgen mensen van Friesland tot uit Duitsland en België. We krijgen vaak een vaste schare mensen die weten dat we kwaliteit leveren. Ja, daar zijn we best trots op.”

Spek met eieren

Hoewel Limburg bekend staat om zijn vlaaien, bewandelt de MC Grathem voor de Internationale Peelroute een wat ander culinair pad. “Mensen die zich al om half negen bij ons melden, krijgen van ons eieren met spek als ontbijt geserveerd. Gratis. Dat doen we sinds een paar jaar ook met onze Herfstrit en dat valt goed in de smaak. Letterlijk en figuurlijk.”

En voor wie een Limburgse toertocht niet compleet is zonder vlaai: er is wel een aanbod beschikbaar. Maar wel even je portemonnee trekken.

Handig om te weten

  • Toerrit: de 32e Internationale Peelroute van de MC Grathem
  • Waar? Startpunt is Café/Zaal Geraats, Markt 5 in Grathem
  • Wanneer? Zondag 27 juli
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Hoe lang? Circa 200 kilometer (route ook beschikbaar als download)
  • Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5

Meer info? www.mcgrathem.nl/nieuws/peelroute-2014/ of tourcoordinator@mcgrathem.nl