MXGP Loket


KNMV - 26 juli, 2014

Dit weekend is de Tsjechische Grand Prix op het circuit van Loket. Jeffrey Herlings ontbreekt in de WK MX2 wedstrijd vanwege zijn eerder deze week bij de Everts & Friends Charity Race opgelopen blessure. De kans op de wereldtitel is nog niet helemaal verkeken, maar een gebroken bovenbeen zal Herlings tenminste enkele weken uit de strijd houden.

Eerste manche
 
WK MX2:
De Fransman Jordi Tixier heeft de eerste manche weten te winnen, voor zijn landgenoot Romain Febvre en de Zwitser Valentin Guillod. KNMV-rijder Calvin Vlaanderen reed een knappe eerste manche waarin hij als dertiende over de finish wist te komen. Ook Lars van Berkel knokte zich van buiten de top twintig terug naar de twintigste plaats waarmee hij een WK punt pakte.

WK MXGP:
Kevin Strijbos heeft op overtuigende wijze de eerste manche weten te winnen, voor Jeremy van Horebeek en kampioenschapsleider Antonio Cairoli. Max Nagl, die op zaterdag de pole position veroverde, kwam slecht weg bij de start maar wist toch nog terug te komen naar de vierde plaats. Herjan Brakke wist met de twintigste plaats een WK punt te scoren.

WK Dames:
Nancy van de Ven is op de vijfde plaats geëindigd. Achter Van de Ven was het Nina Klink die veertiende werd voor Marianne Veenstra en Kimberley Braam. Stephanie Stoutjesdijk slaagde er net als Mandy Koning en Britt van der Werff niet in om punten te scoren. De overwinning ging naar Chiara Fontanesi voor Meghan Rutledge en Livia Lancelot.

EMX125:
Davy Pootjes is op de vijfde plaats geëindigd. Omdat Brian Hsu de manche heeft gewonnen is Pootjes de leiding in de tussenstand kwijt geraakt en staat nu twee punten achter. Alvin Østlund werd tweede voor David Herbreteau. Naast Pootjes wisten ook Bas Vaessen (15) en René de Jong (18) EK punten te pakken.

EMX150:
Damian Bergevoet oiz p de achtste plaats over de finish gekomen. Ook Brian van der Klij deed het goed met de twaalfde plaats en Shana van der Vlist legde beslag op de zeventiende plaats. Helaas kwamen de andere Nederlanders niet tot scoren. De winst ging naar Jere Haavisto voor Albie Wilkie en Filip Olsson.

Tweede manche

WK MX2:
De Fransman Christophe Charlier heeft de tweede manche weten te winnen met een veilige voorsprong op Dylan Ferrandis en Valentin Guillod. Jordi Tixier kwam op de vierde plaats over de finish en wint hiermee zijn allereerste Grand Prix zege uit zijn carrière. Calvin Vlaanderen pakte twee WK-punten met de 19e plaats, Lars van Berkel kwam helaas niet tot scoren met de 23e plaats.

WK MXGP:
Voor de eerste keer in zijn carrière heeft Jeremy van Horebeek een MXGP Grand Prix weten te winnen. Van Horebeek werd tweede in de eerste manche maar wist de tweede manche winnend af te sluiten voor Antonio Cairoli en Kevin Strijbos. In het dagklassement won van Horebeek voor Strijbos en Cairoli. Herjan Brakke scoorde met de achttiende plaats drie WK punten.

WK Dames:
Chiara Fontanesi heeft haar wereldtitel in de dames klasse weten te prolongeren. Fontanesi reed een bekeken wedstrijd en finishte achter Livia Lancelot en Meghan Rutledge op een derde plaats en pakte hiermee haar derde titel. Nancy van de Ven pakte kopstart en voerde het deelnemersveld in de eerste paar ronden aan. Nancy deed het knap op haar 4-takt machine en liet zien dat ze de snelheid heeft om met de snelste dames van de wereld mee te strijden. Echter na een aantal ronden moest ze Lancelot, Rutledge, Fontanesi en later ook Steffi Laier laten passeren. Van de Ven gaf niet op en kwam uiteindelijk aan het achterwiel van Laier op een vijfde plaats over de finish. De dame uit Vlissingen eindigde hiermee ook in het dagklassement op een vijfde plaats en is ook in de eindstand om het Wereld Kampioenschap op een vijfde plaats geeindigd. Marianne Veenstra kwam van rond de vijftiende plaats goed terug naar voren en werd elfde. Naast Veenstra wisten ook Britt van der Werff (14), Kimberley Braam (16) en Stephanie Stoutjesdijk (19) WK punten te scoren.

EMX125:
Davy Pootjes van het Red Bull KTM Team is op de zesde plaats over de finish gekomen. De rijder uit Ammerzoden kwam bij de start ten val, wist vanaf de laatste plaats terug naar voren te komen en hield hiermee zijn kansen op de Europese titel open. Met alleen de wedstrijd in Lommel nog te gaan staat Pootjes twaalf punten achter op EK leider Brian Hsu, die de manche won voor Alvin Ostlund en Josiah Natzke. Naast Pootjes wisten ook Max Engelen (13) en Bas Vaessen (10) EK punten te scoren.

EMX150:
Brian van der Klij eindigde op een mooie vijfde plaats, waarmee hij achtste werd in het dagklassement. Ook Shana van der Vlist (14), Damian Bergevoet (16) en Niels van de Duin (19) kwamen tot scoren in de tweede manche. De winst ging naar de Brit Albie Wilkie.