Nederlanders sterk in MXGP en EK Motocross Hyvinkaa


KNMV - 12 juli, 2014

In het Finse Hyvinkaa was dit weekend de MXGP. Ook werd gereden voor het Europees Kampioenschap in de EMX65, EMX85 en EMX250. In alle klassen kwamen de Nederlandse deelnemers sterk voor de dag. Jeffrey Herlings won beide manches in de WK MX2 klasse, Roan van de Moosdijk werd tweede in de eindstand voor het Europees Kampioenschap EMX85 en in de EMX250 was er een compleet Nederlands podium.

Kwalificaties

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de kwalificatieheat van de MX2 klasse gewonnen, nadat hij in leidende positie rijdend ten val kwam en vanaf de vierde plaats terug naar voren moest komen. Dylan Ferrandis werd tweede voor Valentin Guillod. Lars van Berkel kwalificeerde zich als twintigste.

WK MXGP:
Antonio Cairoli won de kwalificatieheat voor Jeremy van Horebeek en Shaun Simpson. Herjan Brakke verdween uit de wedstrijd.

Eerste manche

WK MX2:
De manche is gemakkelijk gewonnen door Jeffrey Herlings met een voorsprong van een minuut op Dylan Ferrandis en Jose Butron. Echter beide rijders zijn in de beginfase te hard langs een gevallen rijder gereden waardoor ze een tijdstraf van een minuut hebben gekregen, hierdoor vielen ze terug naar een twaalfde en een dertiende plaats. Achter Herlings eindigde Jordi Tixier nu op de tweede plaats voor Tim Gajser. Lars van Berkel kwam met een 22ste plaats helaas net niet tot scoren.

WK MXGP:
Antonio Cairoli nam op zijn KTM 350F kopstart en controleerde vanaf dat moment de wedstrijd. Jeremy van Horebeek wist hem lang te volgen en finishte op acht seconden van Cairoli op een tweede plaats, voor Steven Frossard en Max Nagl. Herjan Brakke reed een goede wedstrijd en werd zeventiende.

EMX250:
De Belg Brent van Doninck won de manche voor Brian Bogers en Nick Kouwenberg. KNMV-rijder Calvin Vlaanderen werd vijfde voor Ceriel Klein Kromhof. Ook Luca Nijenhuis (11) en Freek van der Vlist (15) kwamen in de eerste manche tot scoren.
 
EMX85:
In de eerste manche hebben de Nederlandse rijders het heel sterk gedaan. Roan van de Moosdijk werd tweede, op vijf seconden van winnaar Jago Geerts. Raivo Dankers reed een hele goede wedstrijd, hij was de tweede Nederlander op een vijfde plaats. Ook Rick Elzinga finishte met een achtste plaats netjes in de top tien. Twan van Essen kwam op de vijftiende plaats over de finish.

EMX65:
In de 65cc klasse zagen we helaas geen Nederlanders in de top tien. Beste Nederlander werd Ryan de Beer op een elfde plaats en Kay Karssemakers werd op een veertiende plaats afgevlagd. Dave Kooiker eindigde helaas met een zesentwintigste plaats buiten de punten. De overwinning ging in deze manche naar Maksim Kraev voor Nikita Kucherov en Noel Nilsson.

Tweede manche

WK MX2:
Jeffrey Herlings was ook in de tweede manche veel te sterk voor de concurrentie. Herlings won met een verschil van een minuut en zeventien seconden op tweede man Dylan Ferrandis. Tim Gajser werd derde. Lars van Berkel wist zich goed staande te houden en kwam op de zestiende plaats over de finish.

WK MXGP:
Antonio Cairoli won ook de tweede manche, voor Steven Frossard en Shaun Simpson. Herjan Brakke scoorde opnieuw WK punten en kwam op de achttiende plaats over de finish.

EMX250:
Brian Bogers van het HSF Logistics Motorsport Team heeft de tweede manche weten te winnen. Na een tweede plaats in de eerste manche heeft zijn tweede EK zege op rij weten te pakken. Met alleen de wedstrijd in Lommel nog te gaan staat hij nog slechts 11 punten achter op Steve Clarke, de koploper in het kampioenschap. Ceriel Klein Kromhof hield zijn teammaat goed in het vizier en wist de tweede plaats in handen te houden. Hiermee werd de rijder uit Daarlerveen ook tweede in het dagklassement. Nick Kouwenberg kwam na een slechte start nog terug naar de zesde plaats en eindigde hiermee op de derde plaats in het dagklassement. Naast dit drietal wisten ook Luca Nijenhuis (11) en Calvin Vlaanderen (14) punten te scoren. Freek van der Vlist kwam helaas na een valpartij niet tot scoren en werd 32ste.
 
EMX85:
Met een dubbele mancheoverwinning is de Belg Jago Geerts Europees Kampioen 85cc geworden. Roan van de Moosdijk wist ook op zaterdag tweede te worden en verzekerde zich hiermee van een tweede plaats in het eindklassement. Kim Savaste eindigde op een derde plaats. Raivo Dankers uit Heesch werd op zaterdag vijfde in de eerste manche en voegde er vandaag een zevende plaats aan toe waarmee hij zesde werd in het eindklassement. Rick Elzinga werd vandaag twaalfde en Twan van Essen legde beslag op een vijftiende plaats. Elzinga werd hiermee negende in het eindklassement en van Essen sloot het weekend af op de veertiende plaats.

EMX65:
De Rus Nikita Kucherov is de nieuwe Europese Kampioen. Noel Nilsson werd tweede voor Maksim Kraev. Beste Nederlander in de tweede manche werd Kay Karssemakers op een vijfde plaats.  Dave Kooiker werd achttiende en helaas kwam Ryan de Beer niet verder dan een zesendertigste plaats. In de eindstand om het Europees Kampioenschap is Karssemakers op een achtste plaats geeindigd, Ryan de Beer achttiende en Dave Kooiker eenentwintigste.