KNMV ageert tegen tolplannen Duitsland


KNMV - 09 juli, 2014

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, maakte begin deze week zijn plannen bekend omtrent de tolheffing voor het Duitse wegenwet. Vanaf 2016 zullen alle weggebruikers, dus ook motorrijders, tol moeten betalen. Het plan omvat het gehele wegenwet waardoor ook voor provinciale en lokale wegen een vignet zal moeten worden aangeschaft. Volgens KNMV-directeur Patrice Assendelft druisen de plannen van onze Oosterburen „in tegen de vrijheid van verkeer binnen Europa”.

„Wij zijn hier faliekant op tegen en voeren zowel in politiek Den Haag als op Europees niveau lobby tegen de Duitse tolheffing”, aldus Assendelft. Dinsdag werd al bekend dat de Euregio Rijn-Waal de Duitse bondskanselier Angela Merkel oproept om af te zien van de plannen. Volgens het Nederlands-Duits samenwerkingsverband zullen de plannen een negatieve uitwerking hebben op het grensverkeer in de regio. Ulrich Francken liet tegenover het ANP weten dat veel Nederlanders in Duitsland werken en moeten gaan betalen voor hun woon-werkverkeer en dat dit ook geldt voor de talloze Nederlanders die in Duitsland boodschappen doen. Het vlak over de grens gelezen vliegveld Weeze kent bovendien heel veel Nederlandse passagiers. Francken: „Deze luchthaven bestaat bij de gratie van heel veel Nederlandse reizigers. Voor deze mensen wordt een vliegreis ineens 10 of 20 euro duurder.” De Euregio pleit op z’n minst voor een tolvrije strook langs de grens.

Kostenplaatje

Een vignet voor het Duitse wegennet zal 10 euro voor 10 dagen gaan kosten of 20 euro voor 2 maanden. Voor een jaarvignet zal gemiddeld 88 euro moeten worden neergeteld. Duitse burgers zullen ook moeten betalen, maar worden via de wegenbelasting gecompenseerd voor de kosten.

De Nederlandse regering is ontstemd dat de Duitse regering haar plannen voor tolheffing doorzet. De heffing heeft volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bijzonder negatieve effecten voor Nederlandse automobilisten, met name in de grensregio. Schultz gaat Europees Commissaris Siim Kallas vragen om te kijken of de maatregel in strijd is met het Europees recht. Ook gaat ze de Duitse tolheffing met andere lidstaten bespreken. De KNMV houdt zowel in Den Haag als op Europees niveau de vinger aan de pols.

Laat je horen op Facebook

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je horen op onze Facebookpagina: wat vind jij van de Duitse tolplannen?

Bron: ANP en KNMV.