Herlings wint beide manches in Uddevalla


KNMV - 05 juli, 2014

Het MXGP circus is dit weekend te gast in het Zweedse Uddevalla. Jeffrey Herlings heeft met overmacht beide manches weten te winnen in de WK MX2 klasse. Brian Bogers pakte de dagoverwinning in de EMX250 klasse.

Kwalificatie

  
WK MX2
Jeffrey Herlings kwam vanaf de zesde plaats teruggereden naar de koppositie en won uiteindelijk nog met een voorsprong van twaalf seconden op zijn Red Bull KTM teammaat Jordi Tixier. Dylan Ferrandis werd op een derde plaats afgevlagd. Lars van Berkel kwam in de beginfase ten val waardoor er niet meer inzat dan een dertigste plaats.

WK MXGP
De zege ging naar Clement Desalle voor Kevin Strijbos en Steven Frossard. Herjan Brakke legde beslag op een zevenentwintigste plaats. Brakke reed op een achttiende plaats maar kwam met Matiss Karro in aanraking en viel.

Eerste manche

WK MX2
Jeffrey Herlings nam gelijk de leiding in de wedstrijd in handen en begon met snelle rondetijden weg te lopen bij de concurrentie. Met een verschil van 43 seconden op de tweede man sloot hij de manche winnend af, voor de Sloveen Tim Gajser en de Fransman Romain Febvre. Lars van Berkel reed in de beginfase in de punten maar kon dit niet vasthouden en finishte op een vijfentwintigste plaats.

WK MXGP
Antonio Cairoli nam kopstart en zette de hele wedstrijd naar zijn hand. Clement Desalle kon hem in de beginfase blijven volgen maar de Belg kreeg bezoek van zijn landgenoten Jeremy van Horebeek en Kevin Strijbos. Het was Strijbos die dit gevecht in zijn voordeel wist te beslissen en op een tweede plaats over de finish wist te komen voor Jeremy van Horebeek en Clement Desalle. Herjan Brakke finishte als zesentwintigste.
 
EMX250
Brian Bogers van het HSF Logistics Motorsport Team is op de tweede plaats geeindigd. De winst ging in deze manche naar Adam Sterry. Naast Bogers wisten ook Luca Nijenhuis (7) en Nick Kouwenberg (10) in de top tien te finishen. KNMV-rijder Calvin Vlaanderen werd twaalfde. Helaas waren er geen punten voor Freek van der Vlist (27) en Jaap Corneth (32). Ceriel Klein Kromhof, die vanochtend de snelste tijd neer wist te zetten in zijn groep, kwam in de afdaling na de start ten val en was hierbij even het bewustzijn kwijt. Ceriel kon zijn weg niet meer vervolgen en verdween terug naar het rennerskwartier. Joel van Mechelen kende voor de start mechanische problemen waardoor hij niet van start kon gaan.

Tweede manche

 
WK MX2
Jeffrey Herlings heeft na zijn overtuigende overwinning in de eerste manche ook de tweede manche naar zijn hand gezet. Gelijk nam hij de kop, was duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie en won met een voorsprong van 42 seconden op zijn teamgenoot Jordi Tixier, die achter Herlings ook de tweede plaats in de tussenstand voor het wereldkampioenschap bezet. Lars van Berkel kwam op een 23ste plaats over de finish.

WK MXGP
Antonio Cairoli heeft in de tweede manche goede zaken gedaan. De Italiaan won de manche (voor Jeremy Van Horebeek en Max Nagl) en zijn grootste concurrent in de strijd om de wereldtitel, Clement Desalle, kwam bij de start ten val en haalde geen punten. Ook Herjan Brakke wist in deze manche tot scoren te komen. De rijder uit Staphorst reed een sterke wedstrijd en werd op de zestiende plaats afgevlagd.

EMX 250
Nick Kouwenberg van het Kemea Yamaha Team heeft de tweede manche weten te winnen. Kouwenberg kwam vanaf een vierde plaats terug naar de kop gereden en wist de Fransman Sullivan Jaulin in een rechtstreeks duel te verslaan. Brian Bogers van het HSF Logistics Motorsport Team kwam slecht uit de start maar kwam van rond de tiende plaats steeds verder terug naar voren en wist in de slotfase Ben Watson nog te passeren. Met een tweede en een derde plaats in de manches pakte hij de eindzege in deze EK en dit is voor de rijder uit Eindhoven zijn eerste EMX250 zege uit zijn carriere. KNMV-rijder Calvin Vlaanderen finishte op een vijfde plaats. Ceriel Klein Kromhof reed in de beginfase op een derde plaats en hield vervolgens lang stand in de top vijf. Na zijn val van gisteren deed de rijder uit Daarlerveen het netjes en wist uiteindelijk zesde te worden. Ook Luca Nijenhuis kwam in deze manche sterk voor de dag. De rijder uit Heerde begon net buiten de top tien aan de wedstrijd maar werkte zich al snel op naar een tiende plaats en wist deze positie in handen te houden. Helaas kwamen Freek van der Vlist, Jaap Corneth en Joel van Mechelen niet tot scoren in de tweede manche. Achter Bogers eindigde Jaulin op een tweede plaats in het dagklassement voor Nick Kouwenberg.