Bochten worden maatwerk voor VRO-deelnemers


KNMV - 08 juli, 2014

Als je krijgt waar je voor komt én nog wat extra’s, dan heb je vast een goede dag gehad. Dat gold in ieder geval voor de deelnemers aan de VRO Bochten en Op Maat in Lelystad.

VRO Op Maat

Martine van Hoogeveen, Honda VFR 800
“Ik heb ooit een cursus gedaan omdat ik héél bang was op de motor. Nu ging het gewoon heel goed. Mijn bedoeling was om al eerder weer een VRO te doen, maar nadat ik een andere motor kocht, vond ik het een soort noodzakelijk kwaad. En op een circuit rijden vind ik altijd leuk. Ik wilde ook mijn ‘watervrees’ overwinnen, want ik voel me niet zo zeker in de regen. Tijdens de cursus rijd je zo achter anderen de waterbak in. Heel ontspannen eigenlijk, en zonder probleem. Ik heb heel veel tips gekregen waar ik wat mee kan. De basis is weer wat opgefrist. Je zou het elk jaar moeten doen.”

Norbert Rijk, Ducati Hyperstrada
“Mijn vrouw en ik hebben deze cursus gekozen omdat we net een nieuwe motor hebben gekocht en omdat we wat vaker samen willen rijden. Zelf rijd ik al heel wat jaren, maar vooral het helling rijden, het maken van bochten en het remmen is met een passagier toch anders. Ik hoefde voor mezelf geen grenzen over, maar het was goed om die dingen te doen. Mijn vrouw vond het ook een leuke dag. Vooral om toe te kijken hoe iedereen door de waterbak gaat! Op een circuit doe je zaken die je anders niet zo makkelijk zou doen. Tijdens de cursus worden ook bekende dingen weer eens onder de aandacht gebracht. Als je dan zelf weer op de motor stapt, ga je er sneller over nadenken.”

Anita Koese, Honda Deauville
“Zo’n 25 jaar geleden kwamen de kinderen en toen ben ik gestopt met motorrijden. Maar het bleef toch lonken en ik was het openbaar vervoer zó zat… Sinds enige tijd rijd ik weer. Ik ben ook lid geworden van de KNMV en ik zag ook de VRO-cursussen. Ik kon ook wel een cursusje gebruiken, dacht ik zo. In de tijd dat ik mijn rijbewijs haalde, hoefde je al die bijzondere verrichtingen van nu nog niet te doen. En het is toch wel handig om die te kunnen. Ik was de kneus van de groep, maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik ben ook nog omgevallen in de berm bij het keren. Mijn eigen stommiteit, maar ik vond het ook best dat het gebeurde. Nu heb ik namelijk gemerkt dat het niet erg hoeft te zijn. Het was een super dag en leuk ook dat er zo veel vrouwen in de groep zaten! Volgend jaar weer.”

VRO Bochten

Joost Grothe, Triumph Speed Triple
“Het was droog en nat tijdens de cursusdag en eigenlijk was dat perfect. Ik kwam voor de bochten en daarvan hebben we er zo veel genomen, dat ik aan het eind van de dag kramp had. Ik ben niet gewend om de hele dag op de motor te zitten. De laatste millimeter van mijn banden heb ik gebruikt. Ik merkte de dag na de cursus al dat ik als het ware wat trefzekerder op de motor zit. Ik nam een bocht waarvan ik eerder altijd dacht ‘best uitdagend’, maar nu was ik er doorheen voordat ik het wist.”

Peter Dinghs, BMW R1200S
“Meer dan 10 jaar geleden had ik al eens een VRO gedaan en deze VRO Bochten heb ik gekozen, omdat hij wat uitdagender was. Ik ben een liefhebber van bochten en ik mag graag sportief rijden. Ik verwachtte dat het een leuke dag zou worden en dat ik hints en tips zou krijgen op het gebied van bochten nemen en remmen. Dat is allemaal gebeurd. Ik vroeg me af of ik ook nog wel dingen technisch goed deed. Een aantal dingen zeker, maar ik merkte dat de ABS van mijn motor meer kan dan ik dacht bij een noodstop. Je moet je rem vast durven houden, ook als je een stoppie maakt. Met de ondersteuning van de instructeur durf je die grens dan op te zoeken. De techniek voorkomt wel dat je over de kop gaat.”

Meer informatie over onze VRO’s? Bekijk ons cursusaanbod.