Meer motoren gestolen in 2013

Nadat het eerste halfjaar van 2013 nog een lichte daling te zien gaf, is het aantal diefstallen van motoren toch gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (StAVC) heeft vrijgegeven.
Er werden vorig jaar 1963 motoren gestolen, terwijl een jaar eerder 1807 motordiefstallen werden geregistreerd. De StACV constateerde een stijging van 5 procent.
Licht stijgende trend
Een woordvoerder van de StACV spreekt van ‘een licht stijgende trend sinds 1995’. In dat jaar werden 1700 motorfietsen gestolen. Evenals in de vorige jaren werden de meeste motoren gestolen in Amsterdam-Amstelland. In die regio verdwenen 491 motorfietsen, een kwart van het aantal gestolen motoren in 2013. Niet minder dan 51 procent van de diefstallen vond plaats in Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. In de noordelijke regio, bestaand uit Groningen, Friesland en Drente, was het aantal diefstallen met 67 het geringst. Van de 1963 gestolen motorfietsen werden er 423 uiteindelijk weer getraceerd. Die cijfers liggen behoorlijk laag, vindt de StAVC-zegsman. In de praktijk worden motoren vaak gedemonteerd en onderdelen kunnen dan naar het buitenland verdwijnen of ze komen, zonder dat kopers dat weten, terecht in de zelfbouw.
Opmerkelijk verschil
Van de motormerken bleek Suzuki in 2013 met 345 gestolen machines het meest gewild bij dieven. Op deze ranglijst blijkt ook Honda populair met 330 exemplaren. Tussen de twee Japanse merken is echter een opmerkelijk verschil zichtbaar. Maar liefst 112 van de gestolen Honda’s waren ouder dan 20 jaar. Bij Suzuki ligt dat aantal in die categorie met 46 machines aanmerkelijk lager. Een ander verschil tussen de twee merken is het zogenoemde terugvindpercentage. Dat bedroeg bij Honda 36,4 procent, terwijl het bij Suzuki op 17,7 procent bleef steken. Eén traditie werd niet gebroken: evenals in voorgaande jaren is de kans op het terugvinden van een gestolen Harley-Davidson het kleinst. Slechts vier van de 89 gestolen Harleys werden vorig jaar terug gevonden, een percentage van 4,5 procent.
Leeftijd gestolen motoren
De cijfers van de StAVC geven verder enkele opzienbarende trends te zien. Zo werden er vorig jaar veel nieuwe motoren van minder dan een jaar oud gestolen. Bedroeg dat aantal in 2012 nog 61 exemplaren, vorig jaar steeg het naar 83 eenheden. Een ander opvallend verschil met eerdere cijfers is de daling van het aantal diefstallen van motoren van twee en ook van drie en vier jaar oud. Vorig jaar werden 78 motoren van twee jaar ontvreemd, twee jaar eerder nog 114. Daar staat tegenover dat motoren van vijf en zes jaar meer gewild zijn. De meeste gestolen motoren waren echter veel ouder. Van de 1963 gestolen motorfietsen waren er 303 20 jaar of ouder. Van dat aantal werden 101 machines teruggevonden.
Wapenwedloop
Vaak staan mensen er niet bij stil dat hun motor gestolen wordt. Tot het daadwerkelijk een keer gebeurt, aldus Marcel Ouwehand van KNMV Verzekeringen. Wij proberen klanten altijd duidelijk te maken dat het goed beveiligen van hun bezit iets is wat ze niet voor ons, maar toch vooral voor zichzelf moeten doen. Het klinkt misschien wat dramatisch, maar het is een soort wapenwedloop tussen het dievengilde en de motorbezitter. Het is in ieder geval zaak om zelf ook praktisch na te denken wanneer je je motor ergens neer zet. Maak het dieven niet te gemakkelijk en zet ‘m in het oog. Vanzelfsprekend is dat je je motor op slot zet en alleen een stuurslotje voldoet dan niet. Het is het beste om je motor vast te zetten als dat mogelijk is. En maak gebruik van goedgekeurde sloten, ook omdat die bepaling in verzekeringspolissen is opgenomen.