Henk Knuiman finisht in Dakar Rally tien keer op rij


KNMV - 19 januari, 2014

Henk Knuiman van het HSF Logistics Henstek Rally Team heeft voor de tiende keer op rij de Dakar Rally uitgereden. De rijder uit Wijchen nam tijdens de laatste etappe, die liep van La Serena naar Valparaiso, geen onnodige risico’s en stuurde zijn KTM machine naar een zesentwintigste plaats. Dit was voldoende om de Dakar Rally op een vijftiende plaats af te sluiten.

De 2014 editie van de Dakar Rally was aanmerkelijk zwaarder dan in de voorgaande jaren. Van de gestarte deelnemers met een motor haalde slechts 45% de eindstreep.
 
Naast Henk Knuiman slaagden nog vier Nederlandse deelnemers met een motor en één met een quad erin de finish van de rally te bereiken. 
 
Quads
 
Bij de quads reed Sebastian Husseini van het Maxxis Dakar Team Powered by SuperB een ijzersterke wedstrijd. De in Dubai wonende Nederlandse Honda coureur won twee etappes en mocht op de laatste dag op het podium plaatsnemen. Hij eindigde als derde in het totaalklassement. 
 
Motoren
 
Hans Vogels reed zijn eerste Dakar Rally. De KTM rijder van het BAS Dakar team werd de beste debutant in de rally en finishte op een prima tweeëntwintigste plaats in het totaalklassement.
 
Robert van Pelt heeft het kistklassement (voor deelnemers zonder hulp van een team) op zijn naam geschreven. Het werd nog even spannend toen zijn ketting brak in de laatste etappe, maar met hulp van Henk Knuiman, die al zijn gereedschap afstond, lukte het op tijd binnen te komen. De coureur uit Ridderkerk van het Maxxis Dakar Team Powered by SuperB eindigde als zevenentwintigste in het totaalklassement.
 
Bas Nijen Twilhaar reed ook een sterke wedstrijd. De privé KTM coureur hielp tijdens de één na laatste etappe de Spaanse Honda fabrieksrijder Joan Barreda door hem na een zware crash 350 km naar de finish te slepen. Nijen Twilhaar werd derde in het kistklassement en vijftigste in het totaalklassement.
 
Richard de Groot was de vijfde en laatste Nederlandse deelnemer bij de motoren die aan de finish kwam, hij deed dat op een zesenzestigste plaats in het totaalklassement.