Vallen en opstaan binnen cross-selectie


KNMV - 11 februari, 2014

Bondscoach Marcel Hartman kijkt met tevredenheid terug op de tweede trainingsweek met zijn cross-selectie in Spanje. Toch kreeg de groep ook te maken met tegenslag toen Freek van der Vlist hard ten val kwam.

De blessure Van der Vlist had een behoorlijke impact op de stemming binnen de zeven man sterke selectie van Hartman. “Toen kwam het groepsgevoel boven en bleken al die jongens erg begaan te zijn met Freek”, merkte de KNMV-bondscoach. “Maar al snel daarna gaat het volgas door. Zo werkt het ook. Klaar.”
Hoewel Van der Vlist volgens Hartman ‘een redelijke klapper’ maakte, viel de ernst van de blessure mee. “Zijn sleutelbeen is ingescheurd en ik verwacht dat hij volgende week wel weer op de motor stapt.”

Wakker schudden

Met zeven van de uit negen talenten bestaande cross-selectie reisden Hartman, zijn assistent Carlo Hulsen en de staf voor de tweede maal in korte tijd af naar Spanje. De groep, waarin Roan van Moosdijk vanwege familie-omstandigheden en de in Amerika trainende Bas Vaessen ontbraken, reed op zes circuits en bouwde voort op de eerste stageweek. “Dit keer hebben we getraind met een hogere intensiteit”, zegt Hartman. “We hebben wedstrijdsimulaties gedaan, sprintwedstrijdjes van een paar ronden om het begin van een manche na te bootsen en we hebben het starten met hek nog eens geoefend om het reactievermogen van de jongens wakker te schudden en te verbeteren. We spelen ook in op zaken die ons opvallen. Zo hebben we het met een paar jongens gesproken over hun zithouding en het soort stuur waarmee ze rijden.”

Modder

De eerste dagen kreeg de cross-selectie te maken met modderige ondergrond. Hartman maakte gretig gebruik van de omstandigheden. “Ik vond het prima. Voor de monteurs is er natuurlijk na zo’n dag meer werk, maar voor de jongens is het wel goed om in de modder volle bak te rijden. De meeste Nederlandse crossers zijn behoorlijk goed in de modder, maar een enkeling is wat angstig. Toch zie je ook daar dat na drie dagen het vertrouwen groeit. Voor een jongen als Calvin Vlaanderen is rijden in de modder niet het leukste, maar ook hij leerde goed.”

Onderlinge strijd

Voor aanvang van het internationale cross-seizoen trekt Hartman nog een keer met zijn selectie naar het buitenland. De geboekte progressie gedurende de eerste twee trainingstages stemt hem tevreden. “Afgezien van de pech met Freek is alles goed verlopen”, oordeelt Hartman. “We hebben te maken gehad met zeer wisselende omstandigheden en dat is als training juist goed. We hebben veel uren kunnen maken op de motor en je ziet die jongens groeien. Ook de onderlinge strijd is er en je merkt dat ze zich aan elkaar optrekken. Dat is ook precies wat ze nodig hebben om beter te worden.”