Schouten en Deroue klaar voor eerste GP-training


KNMV - 10 februari, 2014

Voor de Grand Prix-coureurs Bryan Schouten en Scott Deroue breken drukke en spannende weken aan. Het duo maakte deel uit van de KNMV-wegraceselectie van bondscoach Barry Veneman en treft van 11 tot en met 14 februari voor het eerst de concurrentie in de Moto3-klasse.

De 19-jarige Schouten is ‘al weken’ klaar voor de openingstest van het seizoen in Valencia. Schouten tekende eind vorig jaar een contract met het Franse CIP Team en verheugt zich op zijn eerste kennismaking met de Mahindra. “Ik verwacht dat de Mahindra zeker nog beter zal zijn dan vorig jaar”, aldus Schouten die vorig jaar van zich deed spreken in het Spaanse Open Moto3-kampioenschap. “Ik ga me niet focussen op tijden. Ik wil vooral progressie boeken in die drie dagen. Omdat ik vorig jaar op een FTR/Honda reed, zal ik ook moeten wennen aan de Mahindra, maar ik heb er veel vertrouwen in.”

Pas vorige maand werd Scott Deroue gepresenteerd als de teamgenoot van de Spaanse Ana Carrasco in het Nederlandse RW Racing GP. Na drie seizoenen in de Red Bull Rookies Cup wacht de net 18 jaar geworden Deroue nu dus het grote werk. Ook hij waakt er voor om voorspellingen te doen. “Het draait vooral om kilometers maken op de Kalex-KTM”, zegt hij. “Maar ik wil wel meteen pushen. Er komen nog twee jongens uit de Rookies Cup die de overstap maken. Dan wordt het logisch om je daar een beetje mee te gaan vergelijken omdat je die al kent.”

Van de duikplank

Schouten en Deroue werkten een aantal seizoenen in de KNMV-wegraceselectie samen met bondscoach Barry Veneman. “Ik kende Scott natuurlijk al van voor die tijd en Bryan leerde ik kennen toen we allebei in het Duitse kampioenschap reden”, vertelt Veneman. “Als onze selectierijders het WK bereiken, zoals nu het geval is met Scott en Bryan, is het de bedoeling dat ik ze loslaat. Maar dat voelt een beetje alsof je ze van de hoge duikplank gooit. Ik zal ze daarom nog wel begeleiden in 2014. Omdat ik in de Red Bull Rookies Cup ook Bo Bendsneyder en Robert Schotman begeleidt, is dat wel te combineren.”

Deroue en Schouten plukken de vruchten van hun tijd in de KNMV-selectie, beamen beiden. “Barry  heeft zelf weliswaar nooit op een 125 cc- of Moto3-machine gezeten, maar vooral op nieuwe circuits kon hij me altijd veel vertellen”, zegt Schouten. “Ook door middel van video-beelden. Als hij langs de baan staat, wijst hij mij er ook op hoe andere rijders een bocht nemen. Ook Joey Litjens  zorgde voor veel positieve energie als hij er samen met Barry was.”

Deroue wijst nog op een ander aspect in de begeleiding. “Ik ben pasgeleden nog samen met Barry naar de fysio geweest op Papendal”, geeft Deroue aan. “Hij komt dan ook meteen met ideeën door zijn ervaring. Ik leer ook veel van hem als het gaat om mentale voorbereiding en voeding.”

Confrontatie

Deroue en Schouten treffen elkaar voor het eerst in een mondiale competitie. “Vorig jaar hebben we een paar keer samen gereden in het Spaans Open. Maar dat is toch een anders”, vindt Deroue. Schouten, vorig jaar met het Dutch Racing Team ook nog wild card-rijder in Assen en Aragon, is duidelijk. “Ik ben niet met Scott alleen in de baan, hoor. Er zijn nog zo’n dertig andere rijders!”