Nieuwe start voor Iwema in Spaans Open


KNMV - 14 februari, 2014

Na vijf jaren in de Grands Prix rijdt Jasper Iwema komend seizoen in het Moto CEV, het Spaans Open. De 24-jarige Drent stapt op een FTR-Honda van het Spaanse Machado Team FMT.

Toen Scott Deroue in november werd gepresenteerd als tweede rijder van RW Racing GP moest Jasper Iwema op zoek naar een ander team. Opties waren er ook in de GP’s nog wel, maar de financiën vormden het struikelblok. “Er was wel interesse vanuit de Grands Prix, maar het was te duur of het was niet goed”, aldus Iwema. “Dit team heeft mij benaderd, en hoewel je natuurlijk het liefst op GP-niveau wilt blijven rijden, was het voor mij niet zo dat dat koste wat het kost moest gebeuren. En als het financieel niet gaat, wordt het makkelijker om zo’n moeilijke beslissing te nemen. Ik wil liever competitief zijn in een andere competitie dan weer te beginnen aan een moeilijk seizoen in het WK.”

Hoog niveau

Het nieuw vormgegeven Spaans Open heeft voor 2014 het label Europees Kampioenschap opgeplakt gekregen. In acht raceweekenden staan elf races gepland, waaronder in Le Mans en het Portugese Portimao. Iwema, in 2008 ook nog actief in het Spaans Open, vindt het lastig om de concurrentie in te schatten. “Er komen elk jaar nieuwe talenten uit het Spaans Open naar de GP’s en in Spanje duiken dan ook weer nieuwe namen op”, weet hij. “Het is moeilijk inschatten waar ik sta, maar het niveau ligt hoog. Ik moet goed gebruik maken van mijn ervaring.”

In maart maakt Iwema voor het eerst kennis met zijn FTR-Honda, op 6 april start zijn wedstrijdseizoen in Jerez. “Ik hoop dat we gaan testen in Navarra, want dat is een circuit dat ik nog niet ken.”

‘Niet klaar in de GP’s’

Voor eigen publiek wil de coureur uit Hooghalen tijdens de Dutch TT op het circuit waarop hij in 2007 zijn GP-debuut maakte, starten met een wild card. “Ik wil graag de TT rijden. Maar ik weet dat ik die start ook moet verdienen”, beseft Iwema. “Of er dan nog meer wild cards komen, ligt aan het budget. Het Spaans kampioenschap is voor mij het belangrijkst in 2014 en ik zie het als een stapje opzij. Ik doe dit niet omdat ik nog gewoon wat wil rijden. Ik ben zeker nog niet klaar in de GP’s. Ik heb nog de ambitie om terug te komen en ik wil me dit jaar bewijzen.”