Motor kopen tijdens de MOTORbeurs: 4 tips


KNMV - 19 februari, 2014

De MOTORbeurs in Utrecht wordt gezien als de officieuze opening van het motorseizoen. Tienduizenden trekken langs tentoongestelde motoren, kijken, keuren en dan? Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding binnen de KNMV, geeft 4 tips voor als je op de beursvloer een motor wil kopen.

Tip 1 – Waar koop je de motor voor?

“Voordat je een motor koopt, leg ik mensen altijd voor dat ze goed moeten nadenken waarvoor ze ‘m willen gebruiken. Wil je er mee op vakantie, gebruik je hem voor woonwerkverkeer of rijd je misschien vaak met een passagier? Allemaal dingen die bepalend kunnen zijn bij een aankoop.”

Tip 2 – Doe de zitproef

“Rijd je geregeld met een duo, neem hem of haar mee voor een ‘zitproef’. Ga op zoveel mogelijk motoren zitten. Ook die duopassagier die je bij je hebt. De beurs is daar een uitgelezen mogelijkheid voor.”

Tip 3 – Maak de afweging bouwjaar-kilometers

“De gemiddelde motorrijder maakt jaarlijks tussen de 3.000 en 4.000 kilometer. Een motor met tussen de 40.000 en 50.000 kilometer kan ruim tien jaar oud zijn, maar dat zegt niet alles. Houd er wel rekening mee dat bij motoren de kilometerstand mede bepalend is voor de prijs, niet alleen het bouwjaar.”

Tip 4 – Rijden en dan beslissen

“Altijd rijden, heel belangrijk vind ik dat. Het uiterlijk van een motor kan je heel erg aanspreken, maar hij kan wat anders uitstralen dan je denkt voordat je er op stapt. Als je een deal maakt, doe dat dan altijd ook onder voorwaarde dat je een proefrit kunt maken. Sluit een principe-deal. Je moet een motor voelen. Bovendien: als je wat in te ruilen hebt, moet je toch laten zien wat je hebt. Ongezien kun je zo maar minder terugkrijgen voor jouw fijn gepoetste motor dan jij zelf in gedachten hebt.”