Herlings gaat voor derde titel


KNMV - 27 februari, 2014

Op zaterdag 1 maart ging in Qatar het WK motocross-seizoen van start met Jeffrey Herlings als titelverdediger in de MX2.

WK MX2

De eerste manche in Qatar werd een spannende strijd, gewonnen door de Franse Kawasaki rijder Dylan Ferrandis, die met een verschil van 0,392 seconde Jeffrey Herlings (KTM) wist te verslaan, die slecht weg was gekomen bij de start. Glenn Coldenhoff (Suzuki) kwam op minder dan 2 seconden als derde over de finish. 

In de tweede manche stelde Jeffrey Herlings orde op zaken. De 19-jarige Red Bull KTM Factory rijder uit Elsendorp wist ondanks opnieuw een slechte start de manche te winnen, voor de Kawasaki rijders Arnaud Tonus (Zwitserland) en Thomas Covington (USA). Hiermee pakte Herlings de eerste Grand Prix zege en heeft daarmee de leiding voor het wereldkampioenschap in handen genomen. Glenn Coldenhoff werd in de tweede manche als twaalfde afgevlagd.

WK Dames

Nancy van de Ven uit Vlissingen is in de eerste manche van het WK Dames in Qatar op een mooie derde plaats geeindigd. Nancy kwam goed weg bij de start en werkte zich van een vierde plaats op naar een tweede plaats. In de slotfase kwam alleen Natalie Kane haar nog voorbij waardoor ze als derde over de finish kwam. De overwinning ging naar Meghan Rutledge die met een voorsprong van meer dan tien seconden op Natalie Kane won. Marianne Veenstra finishte als elfde en Kimberley Braam kwam als vijftiende over de finish.
 
Nancy van de Ven en Marianne Veenstra zijn in de tweede manche in de top tien geeindigd. Nancy van de Ven kwam een stuk minder goed uit de start dan in de eerste manche maar maakte gelijk in de eerste ronde verschillende plaatsen goed. Nancy sloot de manche uiteindelijk af op een zevende plaats en Marianne Veenstra werd als negende afgevlagd. De zege in de tweede manche ging opnieuw naar Meghan Rutledge. Naast van de Ven en Veenstra kwam ook Kimberley Braam tot scoren met een vijftiende plaats.
 
Kwalificatierace MX2

Jeffrey Herlings heeft de MX2 kwalificatieheat van de eerste Grand Prix weten te winnen. De rijder uit Elsendorp won de wedstrijd met een voorsprong van zeven seconden op de Fransman Dylan Ferrandis. Arnaud Tonus werd derde voor de Nederlander Glenn Coldenhoff.

Wedstrijdschema

De MX-piste is aangelegd bij het wegracecircuit van Losail en net als de rijders op het asfalt komen de crossers ’s avonds bij kunstlicht in actie. De openingswedstrijd, de eerste manche van de MX2, begint om 19.10 uur lokale tijd (17.10 uur in Nederland). Qatar is de eerste wedstrijd uit een serie van achttien GP’s, met het Eurocircuit van Valkenswaard als zesde evenement op 3 en 4 mei.

Drie Nederlanders

Van Nederlandse zijde nemen drie rijders deel aan alle GP’s. In de MX2 rijden  tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff, de nummer vijf van van het afgelopen jaar. Herjan Brakke (Kawasaki) komt uit in de MXGP, de nieuwe naam voor het wereldkampioenschap in de MX1-klasse, waarin Tonio Cairoli de titelverdediger is.

Door de vroege start van het wereldkampioenschap hebben de meeste rijders weinig of geen wedstrijden achter de rug. Herlings nam deel aan een internationale cross op het circuit van Hawkstone Park, zijn eerste race sinds de GP van Lierop van afgelopen september. De 19-jarige KTM-fabrieksrijder was in Engeland heer en meester in zijn klasse.

Glenn Coldenhoff (23) heeft nog geen wedstrijden gereden. Hij verliet KTM en komt dit seizoen uit voor  het team van Rockstar Energy Suzuki Europe.

WK Dames

In Qatar wordt ook de eerste van zes ronden voor het WK voor de dames gehouden. Van Nederlandse zijde hebben zich niet minder dan drie deelnemers aangemeld: Nancy van de Ven (Yamaha), Marianne Veenstra (Husqvarna) en Kimberley Braam (Kawasaki).

Zij rijden twee manches twintig minuten plus twee ronden. De afstanden van de MXGP en MX2 zijn overigens ingekort in vergelijking met vorig jaar en duren nu een half uur plus twee ronden.

?