Filerijtips naar de MOTORbeurs


KNMV - 20 februari, 2014

Van donderdag tot en met zondag mag je in Utrecht rekenen op flinke verkeersdrukte, want de Motorbeurs staat voor de deur. En met de heersende temperaturen stappen velen, misschien wel voor het eerst dit jaar, op hun motor. Wordt het filerijden in Utrecht?

Filerijden vergt discipline van twee kanten: van de motorrijder die zijn machine soepeltjes tussen de stilstaande auto’s door wil laveren én van de automobilist die zich gepasseerd ziet. Tenminste, áls hij bij de les is. “In deze tijd van het jaar houden autobestuurders minder rekening met motorrijders die tussen files doorrijden”, waarschuwt Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding van de KNMV. “Daarom moet je juist als motorrijder goed anticiperen.”

Spelregels

Al ruim twintig jaar wordt het motorrijders toegestaan om langzaam rijdend files in te halen. Helemaal zonder regels is dat echter niet. Zelfs voor de ervaren motorrijder die rijdt met routine, is het soms goed om die regels nog even goed in te prenten.

  • Het snelheidsverschil met de auto die je passeert, mag niet meer zijn dan 10 km/u
  • Pas op automobilisten die in een opengevallen gaatje op de andere rijstrook willen duiken
  • Rij je samen met andere motorrijders in de file, houd dan onderling voldoende afstand
  • Alarmlichten gebruik je alleen als je de file nadert; niet wanneer je tussen auto’s doorrijdt
  • Voeg in op een rijstrook tussen auto’s als de file weer op gang komt
  • Rij niet op vluchtstroken, redresseerstroken (de strook tussen de vangrail en de linker rijstrook), verdrijvingsvlakken en puntstukken (witte wegmarkeringen)

Eenmaal veilig aangekomen bij de Jaarbeurs is het raadzaam om je motor te parkeren op de KNMV Motorparkeerplaats bij de hoofdingang (P3). Daar krijg je een bonnetje mee dat je bij vertrek weer moet tonen om diefstal te voorkomen. “Zorg er ook voor dat je bandenspanning klopt en zeker ook dat je accu goed is als je motor lang heeft stilgestaan”, vult Arjan Everink nog aan. “Elk jaar merken we weer dat hier en daar de startkabels nodig zijn. En een laatste tip: het kan ’s avonds behoorlijk afkoelen, tot rond het vriespunt. Dat scheelt niet alleen een trui, hou ook rekening met vorst aan de grond. We willen niet dat je alarmlichten ook nog ergens anders voor moeten worden gebruikt!”