Belangrijke info voor sportclubs


KNMV - 28 februari, 2014

De KNMV heeft vandaag al haar verenigingen geadviseerd geen clubtrainingen en –wedstrijden meer te organiseren waar gelijktijdig KNMV en MON-licentiehouders op de baan rijden.

Op dit moment is de aansprakelijkheidsstelling niet goed geregeld.  De verzekeraar van de KNMV heeft inmiddels de verklaring afgegeven dat zij de MON of haar sporter die via de MON verzekerd is niet aansprakelijk zal stellen wanneer er een ongeval tussen een KNMV-rijder en MON-rijder plaatsvindt. Dit werkt alleen als de MON dezelfde verklaring naar de KNMV toe afgeeft. Deze verklaring van de MON hebben wij helaas nog niet mogen ontvangen, men is nog bezig een en ander te onderzoeken. Wij trachten dit in goed overleg op korte termijn op te lossen in samenspraak met wederzijdse verzekeraars. In de praktijk is het nu mogelijk dat een rijder van de MON een rijder van de KNMV aansprakelijk stelt en daarbij ook de vereniging aansprakelijk stelt. Dit kan zeer hoog oplopen en verstrekkende gevolgen hebben. Dit risico, het risico voor onze clubs en sporters, is in de ogen van de KNMV niet acceptabel.

Om verenigingen en sporters hier niet de dupe van te laten zijn kunnen KNMV-verenigingen vanaf vandaag daglicenties verstrekken bij clubtrainingen en –wedstrijden. Sporters kunnen zich gewoon melden bij de betreffende verenigingen en organisatoren van clubwedstrijden. Zij hebben vandaag uitgebreide informatie ontvangen en kunnen dit ter plekke regelen.

Met een districtslicentie van de KNMV heeft elke Nederlandse rijder een WA en een PO-verzekering, dit in tegenstelling tot de MON-trainingspas. Vanaf nu kunnen de KNMV- dagstartlicentiehouders de keuze maken of ze wel of geen PO-verzekering willen. Een WA-verzekering hebben zij natuurlijk wel.

Wij gaan ervan uit dat de huidige oplossing een oplossing is waarbij KNMV-verenigingen met een gerust hart het seizoen kunnen beginnen/voorzetten. Op de achtergrond zullen wij ons blijven inspannen en zoeken naar een constructieve oplossing voor alle motorsporters en verenigingen.