“Uitsluiting Van der Mark van sportverkiezing onterecht”


KNMV - 02 december, 2014

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is ontstemd over het feit dat wereldkampioen Supersport Michael van der Mark niet genomineerd is voor de NOC*NSF-verkiezing tot Sportman van het Jaar. De motorbond had de wegracecoureur wel voorgedragen voor nominatie.

Michael van der Mark verzekerde zich dit jaar in het WK Supersport al twee wedstrijden voor het einde van het seizoen, in het Spaanse Jerez, van de wereldtitel. De Rotterdammer in dienst van het Pata Honda WK Supersport-team zette daarmee een prestatie van formaat neer. Van der Mark is de eerste Nederlandse wereldkampioen wegrace in een soloklasse sinds 1974, in dat jaar werd Henk van Kessel mondiaal kampioen in de 50cc klasse.

Sporttechnisch manager Camiel van Berkesteijn: “Met een dergelijke prestatie had Michael van der Mark op z’n minst genomineerd moeten worden voor de titel van Sportman van het Jaar, iets waar wij hem wel voor hebben voorgedragen. Het is onthutsend en tegelijkertijd teleurstellend dat sportkoepel NOC*NSF het veroveren van een historische wegracetitel niet als genoeg beschouwt voor een nominatie. Uiteraard willen we geen afbreuk doen aan de prestaties van de andere genomineerden, maar Michael had er gewoon tussen moeten staan. Zijn wereldtitel is minstens zo bijzonder als het veroveren van een Olympische medaille.”

Van der Mark zal in 2015 niet zijn WK Supersport-titel verdedigen. Hij heeft inmiddels de overstap gemaakt naar het WK Superbike-team van Pata Honda en blijft dus wel in dienst van het Japanse merk.