Toertip: de Snertrit van Motortourclub D’n Dommel


KNMV - 19 december, 2014

De benaming Snertrit blijkt populair te zijn bij clubs. Ook Motortourclub D’n Dommel waagt zich eind december aan de snert. Maar wel voor de laatste keer, want aan een traditie komt aanstaande zondag een einde. En toch ook weer niet helemaal…

Tinus Verhagen is een ‘Dommel’-man van het eerste uur. Sinds de MTC D’n Dommel zo’n twintig jaar geleden werd opgericht, is Verhagen van de partij. Sterker nog, hij was één van de mensen die het initiatief nam om in Sint-Oedenrode een motorclub op te richten en hij werd meteen gebombardeerd tot voorzitter. Ook in 2014 is Verhagen nog steeds de preses van de club in Noord-Brabant, die genoemd werd naar de gelijknamige rivier. Elk jaar bevat de toerkalender van de MTC D’n Dommel vier ‘open ritten’, waarvan de Dommelrit medio mei de eerste is. “De Snertrit is onze laatste motortoerrit van het jaar”, zegt Verhagen. Daar komt echter verandering in, geeft hij aan. “Op verzoek van de leden en de eigenaar van het café ’t Dommeltje wordt de tocht na dit keer verplaatst in het jaar. Hij zal hierna pas weer plaatsvinden in januari 2016.”

De Snertrit ‘oude stijl’ staat inmiddels zo’n tien jaar op de vaste kalender van MTC D’n Dommel, vertelt Verhagen. Een rit organiseren in december brengt risico’s met zich mee, weet hij maar al te goed. “Wat deelnemers betreft, is het weer een grote factor. Wij hebben ooit geen enkele deelnemer gehad, terwijl we er ook wel rond de zeventig hebben gehad. Maar het is onder de deelnemers wel de bekendste rit die MTC D’n Dommel organiseert.”

Snerttent

Komende zondag kunnen liefhebbers dus nog één keer de Snertrit van de MTC D’n Dommel in december rijden. Verhagen neemt de route in vogelvlucht door. Startpunt is vanzelfsprekend ‘Rooi’. “Zo wordt Sint-Oedenrode in de volksmond genoemd. Vanuit Rooi sturen we naar de Sonse Heide waar in de Tweede Wereldoorlog een grote luchtlanding plaatsvond. Vervolgens gaan we door het Groene Woud en landgoed Utrecht naar de Abdij Postel. Daarna komen we via kleine Brabantse dorpen en gehuchten weer in Rooi”, zegt hij. “Daar staat dan ook de snert klaar. Dit jaar zal er een aparte tent klaarstaan waar je de snert krijgt aangeboden.”

En wie met de snert slechts een bodempje wil leggen, is er is in het café op de lunchkaart ook vast nog wel wat te vinden. Deelnemers die alle administratie voor de Snertrit vooraf geregeld willen hebben, kunnen zich via info@mtcdndommel.nl inschrijven.

Handig om te weten

  • Toerrit: De Snertrit
  • Waar? Startpunt is Café ’t Dommeltje, Markt 15, 5492 AA in Sint-Oedenrode
  • Wanneer? Zondag 21 december 2014
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Hoe lang? 160 km (route verkrijgbaar voor GPS en op papier)
  • Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5,- (inclusief consumptie)
  • Meer info? www.mtcdndommel.nl