Toertip: 39e Wildrit van MC Keizer Karel


KNMV - 12 december, 2014

Eigenlijk had de MC Keizer Karel dit jaar voor de veertigste keer haar Wildrit willen rijden. Enkele jaren geleden werd de tocht echter geschrapt vanwege sneeuwval. Sneeuw hoeven de deelnemers zondag 14 december niet te verwachten; wel een mooie rit.

Hay Smit is binnen de Nijmeegse club één van de maar liefst negentien leden van de  toercommissie. Hij is dit jaar medeverantwoordelijk voor de route van de Wildrit. “Samen met mijn vrouw. Dus ruzie hebben we niet”, zegt hij. “In totaal zijn er vier leden bij het uitzetten van een rit betrokken. Als iedereen zijn goedkeuring aan de route geeft, zetten we het vast.”

De MC Keizer Karel telt zo’n 110 leden, waarvan er ongeveer zestig tot ‘de vaste kern’ behoren, vertelt Smit. Een groot deel van die ‘die hards’ verwacht hij komende zondag dan ook in Zaal De Markies, het quasi-clubhuis van de Keizer Karel. Over het traject van de 163 kilometer lange Wildrit is Smit ook dit jaar weer tevreden. “We rijden in principe nooit dezelfde tocht, hoogstens rijden we de route een paar jaar later in omgekeerde richting. Dit keer gaan we een stukje door Duitsland, maar ook door de Achterhoek.”

Taboe

‘Snelwegen zijn taboe’, meldt de website van de MC Keizer Karel over de route van de Wildrit. Bochtige wegen waar je een goed tempo kunt vasthouden, belooft de toercommissie eveneens. Na een plukje Duitsland en een slingerstukje over de Hallse Heide wordt zelfs even een puntje van de Varsselring in het Gelderse Hengelo meegepikt. Daarna is nog een aantal aantrekkelijke dijkwegen in het traject verstopt en aan het eind wordt bij Lent de Waal overgestoken om weer koers te zetten naar Zaal De Markies. Daar maken de deelnemers rond 15.30 uur ook kans op de wildprijzen die te winnen zijn, mits zij aan het daar voor bedachte spelletje hebben meegedaan.

De Marikenrit van de club in mei kan vanwege het tijdstip altijd rekenen op veel belangstelling, met de Wildrit als afsluitende toertocht van het seizoen is het altijd afwachten, weet Smit. “We zijn een beetje aan de goden overgeleverd, hè. Meestal hebben we zo’n vijftig deelnemers, en voor het geld hoeven we het dus niet te doen.”

Smit verwacht in 2015 een dubbel jubileum te kunnen vieren. “Onze club bestaat in maart zestig jaar en als je dan een rit organiseert voor de 39e keer, mag je spreken van een traditie. Soms denken we ‘zullen we het volgend jaar nog wel weer doen’. Maar ja, hoor. Het is toch een traditie.”

Handig om te weten

  • Toerrit: de 39e Wildrit van de MC Keizer Karel
  • Waar? Startpunt is Zaal De Markies aan de Graafseweg 600 in Wijchen
  • Wanneer? Zondag 14 december
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur
  • Hoe lang? 163 kilometer (route verkrijgbaar voor GPS en op papier)
  • Kosten? De deelnamekosten beginnen vanaf 3,50 euro
  • Meer info? www.mckeizerkarel.nl