Gezicht van de KNMV: Tiny van de Berg


KNMV - 17 december, 2014

Officials (vrijwilligers), medewerkers van het bondsbureau: samen vormen zij het gezicht van de KNMV richting de leden. In deze rubriek komt telkens iemand anders aan het woord. Ditmaal is dat Tiny van de Berg (63), coördinator van de motocrossbaancommissarissen, ook wel ‘baco’s’ of vlaggers genoemd.

“Een baancommissaris zorgt in grote lijnen voor de veiligheid op het circuit en geeft door middel van vlagsignalen aan wanneer er gevaar dreigt voor andere rijders en stuurt hen naar de veilige kant van de baan”, zo vertelt de in Oploo woonachtige coördinator Tiny van de Berg aan de telefoon. Van de Berg zorgt ervoor dat er voldoende KNMV-vrijwilligers zijn om te vlaggen en bepaalt wie waar op het circuit komt te staan. En dat laatste gaat niet geheel willekeurig. Tiny: “Op de moeilijkste punten, bijvoorbeeld bij hoge springbulten, zet ik de meest alerte en snel reagerende personen neer.” Ook is het in z’n algemeenheid belangrijk dat de vlagger niet snel in paniek raakt. “Want dat draag je over aan de rijders die aan komen rijden en dat kan voor verwarring zorgen, iets dat niet de bedoeling is.”

Het mooiste aan zijn functie vindt Van de Berg ‘de contacten met de mensen en de organisatie . Je komt iets verder in het wedstrijdgebeuren’. Want de coördinator komt op plekken waar het normale publiek niet mag komen en loopt geregeld tussen de coureurs. Langs de baan komt het wel eens tot kort contact met een rijder als deze gevallen is. En een bedankje van grootheden zoals Tommy Searle of Ken Roczen blijft de KNMV-vrijwilliger wel bij.

Als het aan Tiny van de Berg ligt, stopt hij nog lang niet met zijn vrijwilligerswerk, want de sport heeft hem behoorlijk in de greep. “De motocross leeft al zo lang bij mij, ik was 3 jaar toen ik voor het eerst op een crosscircuit was en het heeft mij niet meer losgelaten. Het is een bepaald soort ziekte.” Zijn enige medicijn is het blijven bezoeken van mx-evenementen. Overigens zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom. Tiny: “Je kunt het (de wedstrijd, red.) vanaf heel dichtbij meemaken. Het kan niet mooier!”