Gezicht van de KNMV: Renze van Noord


KNMV - 04 december, 2014

Officials (vrijwilligers), medewerkers van het bondsbureau, selectierijders: samen vormen zij het gezicht van de KNMV richting de leden. In deze rubriek komt telkens iemand anders aan het woord. Dit maal is dat toercommissaris Renze van Noord (53).

“Het leek me hartstikke leuk en het is nog steeds leuk”, zo vertelt Van Noord over zijn functie als toercommissaris bij district Noord. Jaren geleden zocht de inwoner van het Friese St. Anneparochie naar een manier om meer met zijn hobby motorrijden te doen, toen er een advertentie voor de vrijwilligersfunctie van toercommissaris bij district Noord in Moto73 verscheen. Hij besloot te reageren en werd na een gesprek aangenomen. Als tussenpersoon tussen de motortoerclubs van het district en het KNMV-bondsbureau in Arnhem kan hij naar eigen zeggen het bestuurlijke en organisatorische samenvoegen met zijn hobby en dat is ‘een hele leuke uitdaging’, aldus Van Noord.

Ook assisteert de Fries bij eventuele problemen rond toerritten of helpt ze zelfs in elkaar te zetten. Vorig jaar werd er bovendien voor de clubs een GPS-workshop gehouden. “Dat is bij een groot gedeelte ook goed bevallen. Soms krijg je nog een belletje: van hoe zit dit, hoe zit dat. “ Bijkomend voordeel: Renze van Noord blijft er ‘zelf ook beter inzitten’. “Het nodigt je uit om meer dingen uit te zoeken en je hebt contact met veel verschillende mensen. Van advocaat tot schilder, het is heel divers. Maar dat verschil merk je met het motorrijden niet. Het kan best zijn dat de advocaat wat minder verstand heeft van GPS en routes uitzetten. In dat opzicht zijn we allemaal gelijk en dat vind ik heel erg mooi bij het motorrijden”, zo vertelt de toerenthousiasteling.

District Noord is een zeer actief district van de KNMV. Waarom zijn die districten zo belangrijk? Dat is voor Van Noord niet moeilijk om uit te leggen: “Mis je de districten, dan hoor je veel minder uit het veld.” De toercommissaris vormt samen met zijn collega’s naar eigen zeggen ‘het gezicht van de KNMV’ richting de clubs toe en laat zich regelmatig zien en horen met als gevolg dat clubs contact met hem opnemen als er iets is. “We communiceren richting de clubs: ‘we zijn met jullie, we zijn allemaal het zelfde en vechten voor hetzelfde’. We zijn als het ware de smeerolie tussen de clubs en de KNMV in Arnhem.”