Bondscoaches blikken terug op 2014


KNMV - 23 december, 2014

Een bewogen jaar, met ups en downs en uiteindelijk heel veel mooie momenten. Bondscoaches Barry Veneman (wegrace) en Marcel Hartman (motocross) blikken terug op het afgelopen jaar.

“Ik denk dat het een bewogen jaar, een spannend jaar ook wel, was”, zo start Barry Veneman zijn terugblik. Met een gevarieerde groep begon hij aan het seizoen: coureurs die de sprong maakten richting het WK Moto3, Red Bull Rookies Cup, EK Stock… De wegraceselectie maakte de slogan van de selecties ‘Talent naar de top’ meer dan waar.  Barry somt de successen op: “Het wereldkampioenschap van Michael van der Mark, Wayne Tessels die in de top van het EK Stock 600 reed (hij werd zelfs vice-wereldkampioen, red.), Bo Bendsneyder die zijn thuiswedstrijd won met de Red Bull Rookies Cup, Collin Veijer die op het podium stond op het EK minibikes… Michael is natuurlijk een mijlpaal waarvan we moeten zien of we die kunnen evenaren.”

Het WK Moto3 bracht de Nederlandse motorsportfans echter niet wat er van tevoren van gehoopt was. “In de Grand Prix’s hebben we klappen gehad en daarvan zullen we moeten leren”, aldus de wegracebondscoach daarover. Het beleid is aangepast en in 2015 verschuift de focus van WK-rijders richting de opleiding van jonge talenten tot aan EK-niveau. Veneman: “We zullen ons minder inzetten voor de WK-rijders en richten ons op de rijders in de Moriwaki 250 Junior Cup en ook de KTM RC cup. We brengen zo meer jonge rijders op een beter niveau. We hebben het dan niet over een topsportsituatie, maar over nationale motorsporters die doorstromen naar de ONK Moto 3 en ONK Dutch Supersport en daarna EK.”

Naast die focus blijft ook de begeleiding van Nederlanders in het Spaans Open intact, omdat dit volgens de wegracebondscoach ‘de beste leerschool’ is om de laatste stap te maken naar  het WK Moto3. Ook worden de banden met het IDM en de ADAC aangetrokken. Laatgenoemde organisatie heeft de doorstroom van jong talent naar zwaardere klassen namelijk goed op orde. In Nederland zat er tot nu toe een gat tussen de klassen die op het kartcircuit rijden zoals de SOBW, NSF 100 Cup, Yamaha R125 Cup en de snelle jongens van het ONK op het grote circuit. Met de 250 juniorcup en de KTM RC Cup wordt die leemte opgevuld.

Motocross

Marcel Hartman, bondscoach motocross, is positief over 2014. “Helaas hebben onze coureurs het eerste deel van het jaar veel blessures gehad. Dat was spijtig. Positief is uiteindelijk toch dat er redelijk veel ereplaatsen behaald zijn en dat maakt het dan toch wel goed.” Hartman doelt dan onder meer op Davy Pootjes die zich blesseerde, maar nog wel 3e werd in het EK 125cc en op Roan van de Moosdijk die vice-kampioen werd in het EK MX 85cc.

In de landenwedstrijden deed Nederland het goed. Zo was er bij de solo motocross of European nations zilver voor het Nederlandse team. En quadrijders Mike van Grinsven, Joe Maessen en Ingo ten Vregelaar pakten goud in de Europese landenwedstrijd in Markelo.  Bij de zijspannen was er ook succes in Markelo: er werd zilver en brons gepakt!

Het roer om

Ook bij de motocross-selectie gaat het roer om en gaat de focus richting het opleiden van jong talent door middel van een internationale selectie en een nationale selectie. Hartman: “Onze selecties hebben voor 2015 een andere inhoud gekregen. Een aantal coureurs zullen kunnen meestrijden voor de ereplaatsen, voor anderen geldt dat we ons vooral richten op de ontwikkeling van de coureur en hopelijk in de toekomst ook voor de medailles kunnen gaan. In de breedte zijn er met de KNMV-selectierijders veel mogelijkheden om er een mooi seizoen van te maken.”