VRO Allroad speelt in op behoefte


KNMV - 19 augustus, 2014

Allroad-motoren vormen een steeds groter deel van het motorpark in Nederland. “Er is sprake van groei tegen de verdrukking in”, zegt Bert Duursma. De KNMV speelt in op een behoefte van allroad-rijders en biedt VRO Allroad-cursussen aan.

Basisprincipes

De VRO Allroad-cursisten zijn voornamelijk mensen die nog eens een keer een verre reis willen maken op de motor, weet cursusleider Duursma. “Naar Marokko of naar IJsland, bijvoorbeeld. Maar dan pakken ze een keer een zandpaadje mee en schrikken ze zich een ongeluk. Dan blijkt allroad-rijden toch moeilijker dan verwacht.”

Duursma brengt zijn cursisten – maximaal vijf, omdat er anders te weinig individuele aandacht is – tijdens de eendaagse VRO Allroad een aantal basisprincipes bij. “Ik leer de mensen onder meer het hoe en waarom over staand rijden in het terrein. Ook doen we een soort ochtendgymnastiek, waarbij ze door het uitsteken van armen en benen de motor uit balans brengen. Korte bochtjes draaien in het terrein is ook erg nuttig, want we weten dat veel offroad-ongelukjes gebeuren in de eerste versnelling en met 10 kilometer per uur. Remmen in het terrein is ook erg belangrijk en het rijden door sporen is een ander voornaam aspect. Daarnaast hamer ik er op dat ze altijd goed kijken. Kijk je niet goed, dan mislukt je oefening vaak. Dat is ook belangrijk voor gewoon rijden op de straat.”

Lees meer

Lees meer over de VRO Allroad en andere VRO’s op onze pagina met het cursusaanbod. In de cursuskalender zie je wanneer er weer een VRO Allroad wordt gegeven.