Toertips: Zandtoertocht en Maïstoertocht van MV Wintelre


KNMV - 15 augustus, 2014

De mensen van de MV Wintelre hebben een druk weekend voor de boeg. Zowel zaterdag als zondag heeft de Brabantse club een toertocht op het programma staan: zaterdag staat de allroad-rijder een lekkere rit te wachten, op zondag is de toerrijder aan de beurt.

Twee toertochten in één weekend, het is druk, maar Tinus Stroosma van de MV Wintelre wordt er niet nerveus van. “Nee hoor. We hebben een draaiboek klaarliggen en ik doe dit zelf al een jaar of twintig. Ik ben er redelijk in thuis”, vertelt de secretaris van de MV Wintelre. Twee tochten in twee dagen heeft ook een praktisch voordeel, zegt Stroosma. “We dachten ‘als we toch twee tochten organiseren, waarom dan niet in één weekend’. Het bespaart ook wat tijd.”
 
De allroadtocht van zaterdag is 90 kilometer lang en slechts 20 procent van de route is verhard. Dat klinkt pittig. “Het is ook een rit die voor de beginner goed te doen moet zijn. Maar”, waarschuwt Stroosma, “op sommige stukken liggen wel forse plassen. Ik heb de route uitgezet met een vriend van me die als mountainbiker al die paadjes kent. Een paar jaar geleden kwam het idee van een allroadtocht bij ons op, want je ziet steeds meer mensen met een allroad. De tocht is bedoeld voor BMW GS-rijders, mensen met een Yamaha Super Ténéré of een Suzuki V-Strom. De route is helemaal bepijld en kan ook met GPS worden gereden.” De belangstelling voor de tocht stemde Stroosma vorig jaar tevreden. “We hadden mensen die speciaal voor deze rit uit Noord-Holland kwamen en de redacties waren ook positief. Er zijn zelf mensen die de route twee keer rijden.”

Provincie vol maïs
Als het modder van de motor is gespoten, is het op zondag tijd voor de zogenoemde Maïstoertocht,  een rit van 200 kilometer door Brabant. “Het zou kunnen dat liefhebbers beide ritten rijden”, weet Stroosma. De Maïstoertocht staat al meer dan dertig jaar op de kalender van de MV Wintelre. “Heel de provincie staat in deze tijd vol maïs en we proberen de hele route langs de maïsvelden te leiden”, legt Stroosma uit. “We gaan een stukje richting Breda en we steken even de Belgische grens over. Het zijn in principe allemaal 80 kilometer-weggetjes langs de maïsvelden en door mooie bossen en langs boerderijen. Onderweg is er ook een stop waar mensen wat kunnen eten en drinken.”

Potje bier
Op zondagavond hoopt Stroosma moe maar voldaan terug te kunnen kijken op het ‘spits-weekend’ van de club. “Natuurlijk zijn ook wij ook afhankelijk van het weer. We zijn tevreden als we voor de twee ritten tweehonderd deelnemers krijgen. Dan schuiven we zondagavond om een uur of negen samen aan voor een verdiend potje bier.”

Toerrit: de Zandtoertocht
Waar? Startpunt is restaurant De Rosdoek, Kerkstraat 10, Centrum Wintelre
Wanneer? Zaterdag 16 augustus
Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur
Hoe lang? 90 km allroad (bepijld en voor GPS)
Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro
Meer info? http://www.mv-wintelre.nl/

Toerrit: de Maïstoertocht
Waar? Startpunt is restaurant De Rosdoek, Kerkstraat 10, Centrum Wintelre
Wanneer? Zondag 17 augustus
Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 13.00 uur
Hoe lang? 200 km (op papier en voor GPS)
Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro
Meer info? http://www.mv-wintelre.nl/