Toertip: de Vakantietoer van de ZAMC


KNMV - 08 augustus, 2014

Een toer in je vakantie moet toch een beetje grensoverschrijdend zijn. Dat vinden de mensen van de ZAMC in Zelhem tenminste. Vandaar dat hun Vakantietoer van zondag 10 augustus ook de grens oversteekt en een fraai stukje Duitsland meepakt. Paspoort en groene kaart meenemen dus.

De Zelhemse Auto- en Motorclub is zonder meer een van de meest prominente namen in het Nederlandse motorsportwereldje. In 1972 richtten supporters van de plaatselijke crossheld Jan van Beek de club op. Tot die tijd hadden zij Van Beek jarenlang mentaal en ook financieel gesteund, maar toen de Nederlandse Husqvarna-importeur Van Beek onder zijn hoede nam, besloten de fans om een club op te richten. En dat werd de Zelhemse Auto- en Motorclub. De sportieve achtergrond van de oorspronkelijke leden werd verankerd in de club en nog steeds is de ZAMC een van de meest veelzijdige clubs van ons land. De club heeft zeer kundige enduro-, offroad- en trialcommissies die jaarlijks meerdere evenementen organiseren. De Jan van Beek-rit is een begrip in de enduro-scene en het feit dat de club in 2012 het EK trial naar Zelhem wist te halen, was een bewijs van het vakmanschap van de clubmensen. Met ‘De Langenberg’ heeft de club bovendien een 6 hectare grote motorsportaccommodatie – mét eigen medisch centrum – waar trainingen en wedstrijden plaatsvinden. 

Toercommissie

Naast de al eerder genoemde commissies heeft de ZAMC ook nog een zeer actieve toercommissie die gedurende het seizoen, van februari tot in oktober, een kleine twintig toertochten organiseert. Het Hemelvaartweekend, de Pinkstertoer en ook de Vakantietoer behoren tot de grotere toertochten. De Vakantietoer van zondag 10 augustus kan in twee versies worden verreden. Er is een korte tocht van zo’n 165 kilometer die via fraaie weggetjes in de Achterhoek bij Zwillbrock – met een fraai barokkerkje – de Duitse grens oversteekt om vervolgens koers te zetten naar Gronau. Via Glanerbrug en een mooi stukje Twente voert de route weer terug naar start- en eindpunt Zelhem.

‘De hele band gebruiken’

De lange rit plakt er nog eens ruim 100 kilometer aan, deels in Duitsland. Ook hier ligt de nadruk op lekkere stuurweggetjes die van Alstätte achter Zwillbrock naar Schweinfurt leiden. De weg terug voert onder meer langs Bad Bentheim met zijn fraaie slot, en bij Oldenzaal ben je dan weer terug op Nederlandse bodem. “Het zijn routes door mooie dorpjes, over landweggetjes en heerlijke bochtige wegen waar de hele band kan worden gebruikt”, zo meldt de club.

Oké, het mag dan een toertocht zijn, maar van een beetje sportief houden ze bij de ZAMC immers wel!

Handig om te weten

  • Toerrit: de ZAMC Vakantietoer
  • Waar? Startpunt is het ZAMC-clubgebouw De Langenberg, 7021 ME, Korenweg 4 in Zelhem
  • Wanneer? Zondag 10 augustus
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Hoe lang? Circa 165 of 275 kilometer (route ook beschikbaar voor Garmin GPS)
  • Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5 (voor de korte rit) of € 7 (voor de lange tocht)
  • Meer info? www.zamc.nl/evenement_forumtoer.html