Toertip: de Klepperrit van MC de Gasschoeve


KNMV - 21 augustus, 2014

Even kan die naam voor verwarring zorgen: een kleppenrit? Tweetakten niet welkom dus? Fout. De MC de Gasschoeve nodigt iedereen uit om zondag 24 augustus mee te doen aan de Klepperrit in Collendoorn. En mocht je een tweetakt rijden: kom vooral. Al was het maar als bezienswaardigheid.

De naam van de toertocht die MC de Gasschoeve komende zondag aanbiedt, heeft dus niets met kleppen of viertaktmotoren te maken. De achtergrond ligt in de historie van de plaats Hardenberg. De klepper was het voorwerp waarmee de klepperman in de zestiende eeuw de inwoners van de stad waarschuwde voor gevaar. De kans is klein dat in alle plaatsen die de Klepperrit zondag aandoet hedendaagse kleppermannen met een luchtalarm als eigentijds alternatief voor de klepper de inwoners waarschuwen voor naderend onheil. De deelnemers van de Klepperrit komen vooral om te genieten van een rit van een kleine 200 kilometer.

Motormarkt

De club uit het Twentse Collendoorn, opgericht in 1971, heeft haar zaken goed voor elkaar. De ongeveer 75 leden roemen de gezelligheid binnen de club en zijn vooral trots op het eigen clubhuis, dat grotendeels door de leden zelf is gebouwd. Het staat bovendien op een terrein dat eigendom is van De Gasschoeve. Veel motorliefhebbers kennen de motormarkt in Hardenberg; de ‘motor’ achter de markt is MC de Gasschoeve die de halfjaarlijkse markt in maart en oktober in goede banen leidt. Ook het jaarlijkse Kleppertreffen, dit jaar gehouden in het eerste weekend van juni, trekt motorrijders uit heel Nederland en zelfs van over de grens. De MC de Gasschoeve zette de Klepperrit al in 1987 voor het eerst op de kalender.

Pioniers

Gedurende het seizoen plant MC de Gasschoeve van maart tot en met eind oktober zeven toertochten, waarvan de Klepperrit zonder meer de bekendste is. De route voert voor het grootste deel door Twentse en deels door Duitsland. Hoewel de tocht al voor de 28e keer wordt verreden, meldt de club met terechte trots dat maar liefst 90 procent van de route nog niet eerder is gebruikt voor de Klepperrit.

MC de Gasschoeve was jaren geleden een van de pionierende clubs die al vroeg gebruik maakte van GPS tijdens toertochten. Ook voor deelnemers van de Klepperrit staan de experts van de club klaar om vragen te beantwoorden over Garmin-navigatie. De route kan voor aanvang van de tocht komende zondag ter plekke in Collendoorn worden gedownload. Kabeltjes zijn vrij te gebruiken. Net als de koffie en de cake.

Handig om te weten:

  • Toerrit: de Klepperrit van MC de Gasschoeve
  • Waar? Startpunt is het clubhuis aan de Slagenweg 2 a in Collendoorn
  • Wanneer? Zondag 24 augustus
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.30 uur
  • Hoe lang? Ongeveer 180 km (route beschikbaar voor Garmin)
  • Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro (koffie en cake gratis)
  • Meer info? www.gasschoeve.nl