MXGP Lommel


KNMV - 02 augustus, 2014

De laatste Europese Motocross Grand Prix van 2014 is dit weekend op het zware zandcircuit van het Belgische Lommel. Jeffrey Herlings (WK MX2) en Herjan Brakke (WK MXGP) komen niet aan de start, beiden vanwege een beenbreuk. Ook Davy Pootjes (EMX125) ontbreekt, hij herstelt van een operatie aan zijn schouder. Het goede nieuws is dat Glenn Coldenhoff (WK MX2) terug is na zijn knieblessure en dat de Nederlandse rijders het heel goed doen in het Europees Kampioenschap met diverse podiumplaatsen. Brian Bogers won de EMX250 wedstrijd en eindigde als tweede in de eindstand van het Europees Kampioenschap, met evenveel punten als kampioen Steven Clarke.

Kwalificatie

WK MXGP:
De Italiaan Antonio Cairoli won de manche met een verschil van dertien seconden, voor de Belgen Jeremy van Horebeek en Kevin Strijbos. Marc de Reuver kwam twee keer ten val, reed tijdens zijn inhaalrace goede rondetijden maar heeft de finish uiteindelijk niet gehaald.

WK MX2:
Max Anstie won de heat met een verschil van 22 seconden op de Fransman Romain Febvre. Jordi Tixier kwamen samen met o.a. Glenn Coldenhoff, Tim Gajser, Dylan Ferrandis en Valentin Guillod bij de start ten val maar wist toch nog helemaal terug te komen naar een derde plaats. Michael Hool van het Stabilo Pro Grip MX Team wist als achtste over de finish te komen, voor Dylan Ferrandis en Glenn Coldenhoff. Ook Lars van Berkel deed het netjes met een vijftiende plaats. Rick Folkers verdween na circa tien minuten uit de wedstrijd.

Eerste manche

WK MXGP:
De eerste manche is gewonnen door Antonio Cairoli. De Italiaan kwam in de beginfase aan de leiding en wist deze gemakkelijk vast te houden. Gautier Paulin werd tweede en Shaun Simpson (na een sterke inhaalrace) derde. Marc de Reuver reed een hele goede wedstrijd en eindigde op de tiende plaats.

WK MX2:
Max Anstie was in de eerste manche duidelijk te sterk voor de concurrentie. Ondanks dat hij zijn motor pas net voor de start aan kreeg, pakte hij kopstart en won de manche met een grote voorsprong. Dylan Ferrandis werd tweede voor Jordi Tixier en Romain Febvre. Glenn Coldenhoff streed in de beginfase mee in de kopgroep maar moest het tempo in het tweede deel van de race laten zakken en werd zesde. Ook Michael Hool deed het knap met een veertiende plaats. Lars van Berkel scoorde met een achttiende plaats drie WK punten.

EMX125:
De manche werd gewonnen door Alvin Ostlund. Bas Vaessen is op een knappe tweede plaats over de finish gekomen. Vaessen kwam slecht weg bij de start en moest van buiten de top tien terug naar voren komen. Achter Bas Vaessen was het kampioenschapsleider Brian Hsu die als derde over de finish kwam. Met nog één manche te gaan staat de Rockstar Suzuki-rijder 21 punten voor op Ostlund in de strijd om de Europese titel. De Belg Cyril Genot werd op een vierde plaats afgevlagd voor Max Engelen uit het HSF Logistics Motorsport Team. Ook Dani de Vries (12) en Rene de Jong (17) wisten EK punten te scoren.

EMX150:
De Nederlanders hebben goede prestaties neer weten te zetten. Het was Jere Haavisto die won maar de Nederlander Rick Elzinga kwam op een tweede plaats over de finish voor kampioenschapsleider Albie Wilkie. Shana van der Vlist leverde ook een knappe prestatie door als vierde te finishen. Ook Damian Bergevoet wist met een zevende plaats in de top tien te eindigen. Verder waren er punten voor Brian van der Klij (12) en Raf Meuwissen (18).

EMX250:
KNMV-rijder Calvin Vlaanderen heeft de eerste manche weten te winnen, na een spannende strijd in de slotfase met de Brit Adam Sterry. Brian Bogers werd knap derde en staat nog maar zeven punten achter op kampioenschapsleider Steven Clarke. EK punten waren er verder voor Freek van der Vlist (6), Nick Kouwenberg (7), Ceriel Klein Kromhof (10) en Luca Nijenhuis (11).

Tweede manche

WK MXGP:
Ook de tweede manche, waarin halverwege een hevige onweersbui losbrak boven het circuit, is gewonnen door Antonio Cairoli. De Italiaan kwam in de beginfase aan de leiding en wist deze vast te houden tot aan de finish. Ken De Dycker reed een sterke race en eindigde als tweede, Shaun Simpson werd opnieuw derde. Marc de Reuver deed het nog beter dan in de eerste manche en eindigde op een mooie vijfde plaats.
 
WK MX2:
De tweede manche werd gewonnen door de Franse coureur Jordi Tixier, die hiermee zijn kansen op het binnenhalen van de wereldtitel (bij afwezigheid van teamgenoot Jeffrey Herlings) open hield. Max Anstie werd tweede in de manche en daarmee winnaar van de Grand Prix. Dylan Ferrandis eindigde als derde. Glenn Coldenhoff had een mindere start en moest genoegen nemen met de tiende plaats. WK punten waren er verder voor Lars van Berkel (16). Michael Hool moest helaas met technische problemen de wedstrijd verlaten.

EMX125:
De tweede manche werd net als de eerste gewonnen door de Zweed Alvin Ostlund, voor de Rus Ivan Baranov en de Duitser Brian Hsu, die hiermee zijn Europese titel binnenhaalde. Bas Vaessen was opnieuw de beste Nederlander, hij kwam helaas op de tweede plaats liggend ten val en moest genoegen nemen met de zesde plaats in de manche en de derde plaats in de daguitslag. EK punten waren er verder voor Max Engelen (7), Noud van Kraaij (15) en Dani de Vries (20). Davy Pootjes ontbrak wegens een schouderblessure, de Red Bull KTM coureur uit Ammerzoden eindigde nog op de derde plaats in de eindstand van het Europees kampioenschap. 

EMX150:
Rick Elzinga is in de tweede manche op de derde plaats geëindigd. Elzinga reed lang op een tweede plaats maar werd in de slotfase door Albie Wilkie gepasseerd. Ook in het dagklassement eindigde Elzinga op een derde plaats. Jere Haavisto won de manche maar de Europese titel is voor Albie Wilkie. Ook Shana van der Vlist (4) en Damian Bergevoet (5) reden een sterke wedstrijd. Verder waren er EK punten voor Brian van der Klij (7) en Niels van der Duijn (19).
 
EMX250:
Nick Kouwenberg heeft de tweede manche met ruime voorsprong gewonnen. Tweede werd Brian Bogers, die hiermee de dagoverwinning binnenhaalde en in de eindstand van het kampioenschap op een gelijk aantal punten kwam met kampioen Steven Clarke. De Brit haalde de titel binnen op basis van een groter aantal manche overwinningen tijdens het seizoen.

Uitslagen

Bekijk hier alle uitslagen.