Motorbonden doen oproep aan offroadrijders


KNMV - 21 augustus, 2014

Offroadrijden is populair in Nederland. Steeds meer motorliefhebers ontdekken deze bijzondere tak van motorrijden en houden zich daarbij aan de regels. Een kleine groep dreigt het echter voor de overgrote meerderheid te verpesten door illegaal de natuur in te trekken. Motorbonden KNMV en MON roepen daarom alle offroadrijders op om zich aan de Offroadcode te houden.

Nederland telt duizenden offroadrijders die van september tot en met eind maart met hun gekentekende motor, voorzien van noppenbanden, in georganiseerd verband ritten kunnen rijden. Buiten het seizoen kan een kleine minderheid de verleiding niet weerstaan en trekt illegaal het buitengebied in en veroorzaakt daarmee niet alleen overlast maar soms zelfs schade. ‘Wildcrossen’ is in dit geval een foutieve term aangezien (illegaal) offroadrijden niets met motocross te maken heeft. Motocross beoefen je immers op afgesloten circuits en op een wedstrijdmotor zonder verlichting en kenteken.

Meer ritten op de kalender

De KNMV en MON spannen zich in om meer offroadritten te organiseren, zodat het illegaal offroadrijden afneemt. Eind september 2013 vond er een pilot plaats in Mill. De rit werd een groot succes: er kwamen honderden liefhebbers op af en de tocht verliep in goede orde. Er zijn plannen om dit jaar opnieuw een rit in Mill te organiseren. Om de benodigde toestemmingen te verkrijgen is het van groot belang dat motorrijders niet illegaal de natuur in trekken; daarmee kan immers het doorgaan van het evenement in gevaar komen. Illegaal offroadrijden is anno 2014 onacceptabel.

De Offroadcode

Wanneer je – al dan niet in georganiseerd verband – de legale onverharde paden opzoekt, is het van belang om je aan de onderstaande Offroadcode te houden:

  • Offroadrijden doe je op legale, onverharde wegen die zich daartoe lenen
  • Rijd niet buiten deze paden en pas je rijstijl aan naar de omstandigheden
  • Wees hoffelijk voor omwonenden en andere weggebruikers en rijd rustig op de onverharde weg
  • Houd rekening met de staat van de wegen en bijbehorende bermen
  • Trek geen natuurreservaten in en begeef je niet op privéland of in de omgeving van gedenkplaatsen
  • Beschouw je hobby niet als een wedstrijd.
  • Rijd met een wettelijk goedgekeurde motor én met een geldig motorrijbewijs
  • Zorg ervoor dat je correct bent verzekerd
  • Respecteer wetten en lokale/ regionale verordeningen 
  • Rijd in kleine groepen

De KNMV en MON voeren regelmatig overleg met landeigenaren, natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmomenten en gemeenten. Door je aan de regels te houden vergroot je als offroadrijder de kans dat er meer ritten op de kalender komen te staan.