KNMV Racecamp: “Over talent hebben we niet te klagen!”


KNMV - 11 augustus, 2014

Het leukste zomerkamp van deze zomer vond afgelopen week plaats op de TT Junior Track in Assen. Maar liefst 65 deelnemers, van minibikes tot en met Yamaha YZF R125, namen van 5 tot en met 7 augustus deel aan alweer de 2e editie van het KNMV Racecamp onder leiding van KNMV-trainers Joey Litjens, Roy ten Napel en uiteraard bondscoach Barry Veneman.

Wie denkt dat er op een vakantiekamp uitgeslapen kan worden, is bij het KNMV Racecamp aan het verkeerde adres. Iedere dag was er bij het krieken van de dag een briefing gevolgd door een fysieke warming-up. De coureurs afkomstig uit de Racekids, RAP Holland-competitie (minibikes) en de SOBW (Junioren A, B en Yamaha YZF R125) reden in aparte sessies van elkaar. Dankzij het ontwerp van het TT Junior Track kon men ’s ochtends verschillende lay outs samenstellen: dan weer een lange, dan weer een korte baan en ’s middags werd voor de rust vaak voor een vast circuit gekozen. Op de laatste dag sloten de deelnemers het kamp af met een altijd spectaculaire estafetterace inclusief een heuse ‘Le Mans’-start, waarbij de jonge rijders vanaf het talud richting de baan sprintten en daarbij over de bandenstapels moesten springen om bij hun motor te komen.

Gastcoureurs

De KNMV-trainers kregen tijdens het Racecamp hulp van diverse gastrijders en een aantal coureurs uit de KNMV-selectie. Zo waren Arie Vos, Jasper Iwema, supermotorijder Jamie van Sikkelerus, Koen Meuffels, Kevin Valk en Bo Bendsneyder aanwezig. Laatstgenoemde maakte van de gelegenheid gebruik om z’n geblesseerde pols – die hij enige tijd geleden brak na een val tijdens een race voor het Spaanse CEV-kampioenschap – te testen op zijn kracht op de aanwezige supermotard. Bo genoot van zijn dag op de TT Junior Track. “De kinderen zijn heel enthousiast en dat vind ik leuk om te zien, zelf ben ik ook begonnen op de kleine motoren.” Als tip aan de kinderen geeft ‘ie mee om vooral ‘heel veel lol met elkaar beleven en natuurlijk ook te letten op het rijden. Maar in de jeugd moet je vooral lol hebben en later komt pas het echte werk’, aldus de CEV- en Red Bull Rookies Cup-coureur.

Terwijl er overdag vooral gereden werd, was er ’s avonds vaak een fysiek programma waarbij de kleintjes aan sport en spel deden en de oudere coureurs van KNMV-selectierijders een soms pittige fysieke training voorgeschoteld kregen. Ook volgenden de oudere coureurs workshops over het verkrijgen van sponsoring en over de doorstroom van de jeugd naar de grotere competities en de kosten waar men dan tegen aanloopt.

Lachende gezichten

Ook het sociale aspect was tijdens het kamp belangrijk voor de bondsocach. Barry Veneman vertelt: “We hebben veel energie gestopt in het contact met de rijders en ouders. Natuurlijk probeer je ze ook beter en harder te leren rijden, maar het is ook goed voor ons om te weten wat er speelt bij rijders en ouders. Uiteindelijk is dit de groep die onze nationale competitie aan moet vullen.” Is de volgende Marc Marquez de afgelopen 3 dagen gespot? “Het talent is er wel. De jongens laten bijzondere dingen zien, over talent hebben we niet te klagen!”, aldus Veneman. “Maar het belangrijkste is dat we lachende gezichten hebben gezien en dat ze (de kinderen, red.) geleerd hebben wat beter en sneller kan.”

Foto’s op Facebook

Bekijk op de Facebookpagina van de KNMV een aantal foto’s van het Racecamp.