Optimisme bij KNMV over motorrijexamens


KNMV - 07 augustus, 2014

Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen binnen de KNMV, is licht verrast over het dalende aantal aanvragen voor motorrijexamens. “Ik geloof ook niet dat het zo door gaat”, aldus Everink.

De cijfers van het afnemende aantal aanvragen gedurende het eerste halfjaar van 2014 schilderen geen rooskleurig beeld. Bij het CBR kwamen 22,7 procent minder aanvragen binnen dan vorig jaar over dezelfde periode. De nieuwe Europese rijbewijsrichtlijnen die begin 2013 in gingen, zorgden juist voor een stijging vóór de nieuwe maatregelen van kracht werden. De grote daling over het eerste halfjaar van 2014 verrast Arjan Everink toch. “Ik had het niet verwacht”, zegt hij. “Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik er niet direct een uitleg voor heb. Bovendien ligt de gemiddelde leeftijd van mensen die rijles nemen tussen de 25 en 28 jaar. Die worden dus niet geraakt door de nieuwe regels. Natuurlijk kunnen we stellen dat in een economisch moeilijke tijd mensen niet meteen nadenken over het halen van een motorrijbewijs en vervolgens dan ook nog eens de aanschaf van een motor. Maar het gaat inmiddels economisch weer wat beter en misschien komt de omslag weer.”

Stijgende verkoopcijfers

De verkoopcijfers van nieuwe motoren blijven inderdaad stijgen na een lange tijd van mineur. De cijfers over de eerste zeven maanden van 2014 tonen een plus van ruim 11 procent vergeleken met dezelfde tijdspanne in 2013. Ook werden in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 9 procent meer gebruikte motoren verkocht dan in januari tot en met juli in 2013. “Mogelijk gaan meer mensen nu besluiten om de auto eens te laten staan en stappen ze op de motor”, spreekt Everink een zekere hoop uit. “Of kopen ze een tweede voertuig in de vorm van een motor erbij. In het drukke dagelijkse verkeer kun je als motorrijder immers profiteren van de voordelen die de motor biedt. Niet alleen in het verkeer zelf, maar ook als het gaat om parkeren. Ook verzekeringstechnisch en belastingtechnisch heb je met je motor voordelen. Het zou goed zijn als ook beginnende motorrijders daar bewust van zouden worden. Daarom geloof ik ook niet dat de daling van het aantal aanvragen voor rijexamens blijft doorzetten.”