Grensburgemeesters tekenen tegen tolplan


KNMV - 21 augustus, 2014

Burgemeesters van 129 Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek roepen de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt op om te stoppen met het tolplan voor alle Duitse wegen. Dat doen ze donderdag op een bijeenkomst in het Twentse Glanerbrug, waar de burgemeesters een resolutie met die strekking ondertekenen.

Achterhoek en delen van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die samenwerken in Euregio. Op de bijeenkomst in Glanerbrug zetten 30 burgemeesters een handtekening. De andere burgemeesters doen dat later. Grote gemeenten als Münster (Duitsland) en Enschede hebben al getekend.

In de vijf andere Euregio-gebieden langs de grens bestaan volgens een woordvoerster van Euregio soortgelijke initiatieven tegen de Duitse tolplannen.

Duits regeerakkoord: alleen tol op Autobahn

Hoewel er volop gesproken wordt over tol op álle Duitse wegen, voorziet het Duitse regeerakkoord hier echter niet in. In het regeerakkoord wordt alleen gesproken over tolheffing op Autobahnen (snelwegen), niet op gewone straten en wegen, zoals minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) wil. Hieraan heeft minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) herinnerd tijdens een bezoek aan de nooit in gebruik genomen kerncentrale in Kalkar, vlak over grens bij Lobith.

In het would-be ‘Atomkraftwerk’ zit nu een pretpark gerund door de Nederlander Han Groot Obbink. Die maakt zich zorgen dat bezoekers uit Nederland wegblijven als zij voor het gebruik van Duitse wegen zo’n 100 euro (per jaar) moeten betalen. Van de 500.000 mensen die jaarlijks het pretpark bezoeken, komen velen uit het nabijgelegen Nederland. Naast Obbink maken zich ook andere ondernemers in het district Kleef, waar Kalkar ligt, zorgen over de beoogde tolheffing. Het district heeft zo’n 138 kilometer grens met Gelderland en Limburg.

Bron: ANP.