Club van de maand: MC ASOM


KNMV - 11 augustus, 2014

De naam alleen al verdient een eervolle vermelding: Allemaal Stapel op Motorrijden. Want dat waren ze, de vijf motorrijders die in 1971 in Zevenaar de MC ASOM oprichtten. Ruim veertig jaar later telt de club bijna honderd leden. En allemaal zijn ze nog steeds stapel.

Voorzitter Henk de Haas is best een tevreden man, laat hij doorschemeren. Een jaar of zes trad hij toe tot het bestuur als secretaris – ‘ik had destijds nog wel eens commentaar’ – en niet heel veel later nam hij de voorzittershamer over. “Er waren destijds wat strubbelingen, maar inmiddels is de rust weergekeerd, hoor”, lacht De Haas. De ontwikkeling in het ledenbestand stemt hem ook content. “In die tijd zaten we rond de zestig leden, we gaan nu richting de honderd.”

Zelf is De Haas tien jaar lid van de club in de Liemers, hoewel hij in 2004 misschien niet volledig aan de omschrijving ‘stapel op motoren’ voldeed. “Ik speelde volleybal met een van de bestuursleden en die nodigde me steeds uit voor ritten met de club”, vertelt Kawasaki Vulcan 1500-rijder De Haas. “Maar ik had daar allemaal geen tijd voor. ‘Als ik met pensioen ga word ik lid’, heb ik toen gezegd. Nou, tijdens Koninginnedag 2004 kwam ik hem tegen op de stand van de MC ASOM en ik was net gepensioneerd. ‘Dan kun je nu mooi lid worden’, zei hij.”

De Haas liet zich zonder problemen overhalen en voelt zich goed thuis bij de Zevenaarse club. “Het is een heel gezellige club waarvan de vaste kern elke vrijdagavond samenkomt in ons eigen clubhuis”, aldus De Haas. “We proberen elke maand een toertocht te organiseren voor onze leden, van de Kouwe Klauwen-tocht in januari tot de Oliebollentocht in december. Soms worden die ritten vanwege weersomstandigheden wel eens verplaatst, maar ze worden wel verreden. Vroeger gingen leden ook samen naar wedstrijden, maar dat zijn we een beetje ontgroeid, geloof ik.”

Thema-avonden

De Haas duidt daarmee ook op de leeftijd van de clubleden. “Onze eerste voorzitter uit 1971 is nog steeds van de partij en ons oudste lid is achter in de 70. De jongste in ons midden is begin 20, maar hij is een uitzondering. Het is lastig om jonge mensen te interesseren voor de club. Terwijl er toch van alles mogelijk is. We organiseren thema-avonden over bijvoorbeeld defensief rijden, veiligheid en het omgaan met navigatie.” De vaste kern die zich op vrijdagavond meldt in het clubhuis – destijds door de leden zelf verbouwd en door middel van het uitgeven van ‘aandelen’ binnen de club deels bekostigd – ook ook doorgaans van de partij tijdens de toertochten. “Belangrijke tochten binnen de club? Nou, de BBQ Rit, bijvoorbeeld. Maar dan vooral vanwege de barbecue! Verder is de deelname aan onze doordeweekse ritten ook goed.” De toerkalender van de MC ASOM meldt ook het EikelBitch Weekend. Die benaming vraagt om uitleg. “Die weekendtocht is destijds opgezet door een man en een vrouw. Hij was de eikel, zij…. Haha! Maar verder stak daar niets achter, hoor. Het is gewoon een leuk clubweekend. Dit jaar gaan we eind augustus naar Duitsland.”

Koelkast

Hoewel De Haas met genoegen het aantal leden van de MC ASOM nog steeds licht stijgen, benadrukt hij wel dat de club daar ook actief aan werkt. “We proberen als club ook te laten zien dat we er zijn. We organiseren een tocht voor autistische kinderen, we houden een open dag in mei en delen flyers uit op evenementen. En we proberen ook eens in de krant te komen.”

Valt er verder nog wat te wensen voor de MC ASOM? De Haas moet lang nadenken. “Een andere koelkast onder de bar, haha!”

Voor meer informatie: www.mc-asom.com