Bondscoach Marcel Hartman maakt rapport op


KNMV - 05 augustus, 2014

Voor de negen crossers uit de KNMV-selectie van bondscoach Marcel Hartman zit het Europees seizoen er op. Het werd een seizoen met vallen en opstaan, mét duidelijke groei maar zonder titels. Hartman geeft zijn oordeel over zijn selectierijders.

Roan van de Moosdijk, tweede in EMX 85 cc

“Roan heeft het heel netjes gedaan. In de eerste ONK’s was hij erg sterk, maar toen brak hij zijn nek. Hij heeft zich knap terug gevochten en is toch door de voorselectie van het EK heen gekomen. En als je dan twee keer tweede wordt, is dat gewoon echt goed. Ik sluit niet uit dat hij met een normale voorbereiding nog wat meer had kunnen laten zien. Hij miste door zijn lange afwezigheid nog een klein beetje die wedstrijdhardheid die hij in het begin van het jaar wel had.”

Raivo Dankers, zesde in EMX 85 cc

“Raivo was vorig jaar Europees kampioen in de 65 cc-klasse en maakte nu de overstap. Hij is letterlijk niet extreem gegroeid, want hij is een vlieggewicht gebleven. Hij heeft absoluut keurige aansprekende resultaten geboekt. Voor een eerste jaar in de 85 cc was het gewoon goed. We hopen dat hij in 2015 door kan groeien. De potentie heeft hij zeker.”

Raf Meuwissen, EMX 85 cc

“Tijdens het ONK in Mill heeft hij zijn kuit- en scheenbeen gebroken en daarom is hij er lang uit geweest. Hij is zich nu aan het terugvechten, maar jammer genoeg zijn voor hem nu alle belangrijke wedstrijden al geweest. Tijdens de Grand Prix in Lommel reed hij met een wild card in het WMX 150. Met vallen en opstaan, maar als je zo’n kans krijgt in zo’n wedstrijd en in zo’n mooi programma moet je die grijpen. Lommel is een extreme baan, maar Raf heeft zich zich goed staande gehouden.”

Max Engelen, achtste in EMX 125

“In het ONK werd Max tweede en daar voldeed hij aan onze verwachtingen. Aan het begin van het EK-seizoen heeft hij wat pech gehad en daardoor de eerste vier manches geen punten gehaald. Vanaf Valkenswaard begon het te lopen. Onze doelstelling was de top 10 in het EK en die heeft hij bereikt. Er had meer in gezeten als hij niet vijf keer zonder punten was gebleven.”

Davy Pootjes, derde in EMX125 en Nederlands kampioen 125 cc

“Toen hij in Tsjechië terugkwam van zijn schouderblessure liep het eigenlijk super en dan gaat het op een training toch nog mis… Ik zal niet ontkennen dat het ook voor ons een grote teleurstelling was dat Davy de Europese titel misliep door blessures. Hij is geen rijder die veel risico’s neemt, maar zo zie je toch maar dat het pas klaar is als de laatste wedstrijden gereden is. Niets is vanzelfsprekend.”

Bas Vaessen, achttiende in EMX125

“Bas is er heel lang uit geweest, maar hij toont nu dat hij heel erg groeit. Tijdens de EK-race in Lommel werd hij tweede en zesde en stond hij op het podium. Hij is weer op de goede weg. Volgend jaar maakt hij met het team van Suzuki-team Sylvain Geboers de overstap naar het EMX250.”

Jaap Corneth, EMX 250

“Voor Jaap was het een heel slecht seizoen. Hij is eigenlijk geen moment echt fit geweest. Jammer.”

Freek van de Vlist, achttiende in EMX250

“Het was een moeizaam jaar voor Freek. Hij blesseerde zijn sleutelbeen tijdens onze winterstage en daar heeft hij later nog eens mee te maken gekregen. Mentaal liep het daarom ook niet helemaal lekker. We konden ook zien dat de overstap van de 125 tweetakt naar de 250 viertakt niet heel makkelijk was voor hem. Sinds anderhalve maand gaat het beter. De snelheid heeft hij zeker, iets wat hij ook liet zien toen hij tijdens de GP van Valkenswaard punten scoorde. Ik denk dat hij in het EK top 10 en mogelijk ook top 5 kan rijden. Belangrijk is vooral ook dat hij het in zijn hoofd allemaal weer op orde krijgt. Dan gaat het met het rijden ook weer beter.”

Calvin Vlaanderen, achtste in EMX250

“Het talent en de aanleg heeft hij. Maar in de winter heb ik hem gezegd dat hij wat meer een kerel moest worden. In de modder was hij bijvoorbeeld te afwachtend, maar hij is gegroeid. Technisch rijdt hij heel goed. In de GP’s van Duitsland en Tsjechië heeft hij laten zien dat hij de snelheid heeft en in Lommel won hij een van de een van de twee manches in het EMX250. Eigenlijk verbaast me dat niet, want zijn kwaliteiten zijn al langer bekend. Calvin heeft aangegeven dat hij zich prettig voelt bij wat de KNMV hem aanbiedt. Hij kan het ook goed vinden met de andere jongens van de selectie.”

WK junior motocross in België

Komend weekend staat voor een aantal jeugdige KNMV-licentiehouders in het Belgische Lierneux tijdens het WK Junior MX nog een belangrijke wedstrijd op het programma. Bondscoach Hartman houdt de kaarten nog wat tegen de borst. “Bij zo’n eendaags evenement is de vorm van de dag ook erg belangrijk”, weet Hartman. “We weten wel dat het een circuit is met heel veel stenen. De rijders zijn zeker geselecteerd met het oog op de top 5 en top 10, maar de concurrentie is heel lastig in te schatten, want misschien staan er plotseling wel toppers uit landen buiten Europa. Vorig jaar wonnen we manches, maar gingen we ook de mist in. Daarom wil ik die jongens nu geen druk opleggen door verwachtingen uit te spreken. Zij weten waarop ze zijn geselecteerd.”