Baansportelite naar WK langbaan Eenrum


KNMV - 07 augustus, 2014

Het is de enige Grand Prix van dit seizoen in Noordwest Europa en hij vindt ‘gewoon’ in Nederland plaats: op 17 augustus zullen ’s werelds beste langbaancoureurs elkaar tijdens het WK langbaan in Eenrum het vuur aan de schenen leggen. Onder hen ook de Nederlanders Jannick de Jong, Dirk Fabriek en wildcardrijder Theo Pijper.

Langbaan is een spectaculaire baansportdiscipline. Op de 625 meter lange baan van Eenrum worden snelheden van gemiddeld 120 km/u gehaald en dat terwijl de coureurs zij aan zij en hangend aan het stuur rakelings langs de boarding driften. De ‘droombaan’ ligt zowel de grasbaan-, langbaan- en speedwayspecialisten goed en dus kunnen in theorie alle 15 deelnemende coureurs op het podium belanden.

Nederlander aan de leiding

Wellicht heeft Jannick de Jong echter een streepje voor. De uit Gorredijk afkomstige coureur schreef op 14 juli j.l. in Marmande, Frankrijk geschiedenis door ook deze ronde van het WK langbaan te winnen en daarmee als eerste Nederlander twee Grand Prix’ achterelkaar op zijn naam te schrijven. Op 29 mei was hij ook al de beste in Herxheim, Duitsland. Met de twee overwinningen op zak leidt De Jong momenteel het klassement.

De Jong krijgt onder meer concurrentie van Dirk Fabriek die dit seizoen eveneens een vaste start heeft in het WK langbaan. Theo Pijper verschijnt met een wildcard aan het startlint. Hoewel hij in Schotland actief is als fulltime grasbaancoureur, rijdt hij dit seizoen niet vast mee in het WK langbaan. Dit geldt wel voor andere bekende fulltime (speedway)professionals zoals Josef Franc uit Tsjechië, Cameron Woodward uit Australië, Joonas Kylmakorpi uit Finland en Matieu Tresarrieu uit Frankrijk. Op de reservebank zitten Henry van der Steen (1e reserve) en Sjoerd Rozenberg (2e reserve).

Vanaf zaterdag al actie

Zaterdag 16 augustus zijn er ook wedstrijden, maar dan voor het Jeugd Nationale Grasbaan-kampioenschap van de KNMV. Aan de start verschijnen: ST 2 (Short Track), Jeugd 125cc Specials, Specials Nationalen, EVLS Classics, 85cc Jeugd, 125cc Jeugd, de Runner-Up en de Follow-Up.

Meer informatie

Volwassenen kopen al een kaart vanaf € 20,-. Programmaboek, parkeren en toegang tot het rennerskwartier is gratis. Kijk voor meer informatie op www.mceenrum.nl.