Van der Mark en Valk winnen in Assen


KNMV - 26 april, 2014

Van 25 tot en met 27 april 2014 is het World Superbike weekend op het TT-circuit in Assen. Michael van der Mark behaalde een historische overwinning door de WK Supersport race op zijn naam te schrijven. Kevin Valk zorgde voor meer Nederlands succes door de EK Superstock 1000 klasse te winnen. Ook Wayne Tessels reed een sterke race en behaalde een podiumplaats in de EK Superstock 600 klasse.

Kwalificaties

WK Supersport
Michael van der Mark start zondag tijdens de Nederlandse ronde van het World Supersport kampioenschap in Assen vanaf de derde plaats. Er had meer in gezeten, want tijdens de kwalificatie was de Pata Honda coureur meerdere keren op weg naar zijn eerste World Supersport pole uit zijn carriere, maar tot twee keer toe werd de Rotterdammer gehinderd in een snelle ronde, waardoor hij genoegen moest nemen met de derde startplaats.

EK Superstock 1000
De Italiaan Lorenzo Savadori was na de drie vrije trainingen het snelst en sloot ook de kwalificatie als snelste man af. Kevin Valk noteerde de vijfde tijd, Nigel Walraven werd zevende.
 
EK Superstock 600
De eerste Nederlandse pole position tijdens het World Superbike weekend staat op naam van Wayne Tessels, die met een nieuw ronderecord van 1.40.829 als beste uit de bus kwam. Ook de andere Nederlanders Davy Thoonen (5), Koen Zeelen (6) en Rob Hartog (8) deden het goed tijdens de kwalificatie. Christiaan Nobel kwam niet verder dan de 22ste plaats.

European Junior Cup
Marc Miralles en Javier Orellana staan op de eerste twee startplaatsen. Beste Nederlander werd Ricardo Brink met een vierde plaats. De andere Nederlanders Jamie van Sikkelerus en Max van Schoonhoven staan op de 15e en 17e plaats.

Races

 
WK Supersport 
Michael van der Mark heeft in Assen een historische overwinning behaald in de WK Supersport klasse. De Nederlander reed op zijn thuiscircuit de concurrenten Florian Marino en Julez Cluzel op een achterstand van meer dan acht seconden. Kenan Sofuoglu viel uit met mechanische pech. Pepijn Bijsterbosch viel met een zestiende plaats net buiten de punten. Voor Tony Covena waren de kansen op een goede klassering al in de tweede ronde voorbij nadat hij onderuit ging. In de tussenstand voor het wereldkampioenschap bezet Van der Mark nu de tweede plaats, met een achterstand van vier punten op leider Florian Marino.

WK Superbike
De eerste World Superbike race werd met nog vijf ronden te gaan voortijdig afgevlagd door een technisch defect aan de EBR van Geoff May, met een oliespoor als gevolg. Sylvain Guintoli pakte de eerste overwinning, voor Tom Sykes en Jonathan Rea.

De tweede (ingekorte) World Superbike race, die van start ging na flink wat vertraging door de regen, werd gewonnen door Pata Honda rijder Jonathan Rea. Winteb LiquidRubber Honda rijder Kervin Bos leverde een topprestatie door in zijn tweede World Superbike race naar een elfde plaats te rijden.

EK Superstock 1000
Er was meer Nederlands succes in de Superstock 1000 klasse. MTM Racing Kawasaki rijder Kevin Valk reed de concurrentie op grote achterstand en pakte zijn eerste overwinning. Nigel Walraven reed een goede race en werd tiende.

EK Superstock 600
Vlak voor de start van de EK Superstock 600 race begon het op het TT Circuit te regenen, een ‘wet race’ dus. De Fin Niki Tuuli wist het beste om te gaan met de omstandigheden en pakte de winst voor Kevin Manfredi en Wayne Tessels. Rob Hartog greep net naast het podium en werd vierde. Koen Zeelen kwam als dertiende over de finish, Chris Nobel werd zestiende.

European Junior Cup
Augusto Fernandez heeft in Assen de tweede European Junior Cup race van het seizoen gewonnen, voor Jesper Hupner en Marc Miralles. Ricardo Brink kwam net niet op het podium, hij werd vierde. Jamie van Sikkelerus pakte een tiende plaats. Max van Schoonhoven, de enige Nederlandse vaste deelnemer in de European Junior Cup, kwam in de warm-up lap ten val en kon niet deelnemen aan de race.

Moriwaki GP3 Junior Cup
De laatste race van het World Superbike weekend op Assen, de Moriwaki GP3 Junior Cup, is gewonnen door de Griek Notis Papapavlou, voor de Zwitser Marcel Brenner en de Nederlander Vasco van der Valk. Sven Grevink werd als vierde afgevlagd. Robert Schotman, die met een wildcard reed, werd vijfde voor Filip Salac, Kevin Orgis, Lukas Tulovic, Thomas de Vries en Adolfo Delgado. Sander Kroeze lag in de beginfase enige tijd aan de leiding, maar ging in de derde ronde in de fout. Hij eindigde de race als twaalfde.