Bax en Van Grinsven winnen in Oss


KNMV - 12 april, 2014

Op circuit De Witte Ruysheuvel in Oss streden de zijspancrossers dit weekend voor het Wereldkampioenschap. Ook de Quads kwamen aan de start voor het Europees Kampioenschap.

WK Zijspannen

 
Eerste manche
De eerste manche is gewonnen door tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen, die voor de gelegenheid weer eens met Robbie Bax aan de start kwam. Als tweede eindigden Adriaenssen/Van den Bogaart, voor de combinatie Bax/Stupelis die lang op weg leek naar een afgetekende manche overwinning, maar door een afgebroken voetsteun het tempo moest laten zakken. Vierde werd Jan Hendrickx, vijfde een sterk rijdende Jarno van den Boomen. Visscher en Marcel Willemsen werden acht en negen.  De 17-jarige Grand Prix debutant Koen Hermans kwam het wereldkampioenschap binnen als tiende. Grondman-Verhagen werden elfde, en Van duijnhoven vocht zich vanaf plaats zevenentwintig terug naar plekje zestien, net voor Van Daele-Smeuninx en Van Werven-Beunk, die nog achttien werden.  Frank Mulders pakte als 20ste het laatste punt.

Tweede manche
De start werd ontsierd door een crash waarbij de winnaars van de eerste manche Willemsen/Bax het grootste slachtoffer waren. Tegen het eind van die eerste ronde had Bax de koppositie over genomen en stond die daarna niet meer af. Debutant Koen Hermans leverde een knappe prestatie door nu achtste te worden, voor Van Werven/Beunk. Willemsen en Bax waren na hun crash opnieuw op de motor gesprongen, Willemsen reed weliswaar de wedstrijd uit op plaats 22, maar diende achteraf, half versuft, een bezoekje te gaan brengen aan de dokter om zich te laten verzorgen. Ook Marcel Willemsen haalde het einde niet door een crash. De dagzege was voor Bax/Stupelis (45 ptn) voor Adriaenssen/Van den Bogaart (44 ptn) en Hendrickx/Mucenieks (36 ptn). Willemsen/Bax bleven steken op 25 punten.

EK Quads

Zowel de eerste als de tweede manche werd een Nederlands-Belgisch podium met dezelfde samenstelling. De Nederlanders Mike van Grinsven en Joe Maessen werden één en twee, de Belg Davy de Cuyper legde beslag op de derde plaats. Dit was dus tevens de daguitslag en de tussenstand in het Europees Kampioenschap (na één wedstrijd).