Wildcards WSBK voor Bijsterbosch en Walraven


KNMV - 11 april, 2014

Pepijn Bijsterbosch en Nigel Walraven hebben een wildcard toegewezen gekregen voor het WK Superbike-weekend in Assen. Bijsterbosch start in het WK Supersport, terwijl Walraven uitkomt in de FIM Superstock 1000-klasse. Eerder kreeg Kervin Bos al een wildcard voor de Superbike-klasse en Chris Nobel voor de EK Superstock 600-klasse.

Naast de vaste deelnemers Michael van der Mark en Tony Coveña is Pepijn Bijsterbosch de derde Nederlander op de startlijst van het WK Supersport op het TT Circuit. De 24-jarige Bijsterbosch maakte vorig jaar tijdens de WK Supersport-race op de Nürburgring zijn wild card-debuut. “Dat smaakte naar meer”, aldus Bijsterbosch die dit jaar rijdt voor het Duitse Fast Bike Service Team Langenscheid. Het team startte vorig jaar eveneens in de Duitse thuisrace. “De machine die ze toen gebruikten, wordt nu geprepareerd voor Assen”, vertelt Bijsterbosch. Eerder kreeg de Nederlander in Duitse dienst twee maal een wild card voor de Dutch TT in de 125 cc-klasse. “Maar omdat ik me op het Duitse kampioenschap richt, heb ik al anderhalf jaar niet meer in Assen gereden. Het is zeker geen makkelijke baan, maar anders dan anders. Ik zou graag tijdens de WK Supersport-wedstrijd de aansluiting met de top 20 willen krijgen, want ik wil graag hogerop. Daarom hebben we die wild card ook aangevraagd.”

Bijsterbosch hoopt met zijn wild card-optreden in Assen ook nog aan snelheid te winnen voor het Duitse IDM. “Ik hoop van die WK-jongens te kunnen leren in Assen, want het weekend daarna start het IDM.”

‘Do or die’

Nigel Walraven startte vorig jaar in Assen ook met een wild card in de FIM Superstock 1000-klasse. Op zijn Amici Hoegee-Suzuki scoorde hij toen een twaalfde plaats. “De organisatie wilde me eigenlijk dit hele seizoen al in de klasse, maar dat kregen we financieel niet rond”, legt Walraven uit. “Nu heb ik de toezegging dat ik wild cards krijg als ik ze aanvraag. Als ik budget vind, willen we dit jaar ook nog graag in Magny-Cours en op de Nürburgring starten.”

Voor Walraven was vorig jaar de FIM Superstock 1000-race zijn eerste wedstrijd met een 1000-machine. “Het was best heftig, want je wordt zo losgelaten tussen al die andere gasten. Ze zijn in ieder geval niet bang, heb ik gemerkt. Elke bocht was ‘do or die’. Dat trekt mij wel. Uiteindelijk is het me toch meegevallen, want ik pakte toch meteen punten.”

Dit jaar zet Walraven hoger in dan de twaalfde positie. “We hebben de KNMV Voorjaarstraining gedaan in Spanje en ik denk dat we een stap hebben gezet vergeleken bij vorig jaar. Ik denk echt dat ik in Assen in de top 8 kan rijden.”

De 25-jarige Walraven is niet de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de FIM Superstock 1000-race in Assen. Kevin Valk is voor het Belgische MTR Racing Team een vaste starter in het kampioenschap. Valk rijdt op een Kawasaki. “Vorig jaar was Kevin wel wat sneller. Ik hoop dat we nu aan elkaar gewaagd zijn.”