VRO Experts op weg


KNMV - 15 april, 2014

In één dag een expert op de motor worden is misschien wat te hoog gegrepen, maar de deelnemers van de VRO Expert van zaterdag 12 april zijn een stukje verder op weg.

Karel Kuijpers, BMW

“Ik moest zo’n dertien jaar geleden stoppen met motorrijden omdat het lichaam niet meer wilde. Nu heb ik een nieuwe R1200GS en daarmee wilde ik meer vertrouwd mee raken. Dat is absoluut gelukt. Mijn eerste leermoment was toch wel hoe onbegrensd de mogelijkheden van mijn motor zijn. Het uitwijken bij hoge snelheid was nieuw voor me, nog zo’n leermoment. Het was vooraf best spannend, maar de cursus heeft helemaal voldaan aan mijn verwachtingen. Ik rijd per jaar toch tot 20.000 kilometer, maar ik heb op de cursusdag nog verder aan mijn vaardigheden gesleuteld.”

Henny Blesgraaf, Suzuki

“Ik rijd al vanaf mijn veertiende, en nu al weer 46 jaar legaal, maar toen we eens met een groep in Duitsland op pad waren, zei mijn schoonzoon ‘nou ouwe, jij kunt wel een cursusje gebruiken’. Ik reed wel op een moderne motor, maar nog in een oude stijl. Daarop heb ik mijn dochter voor haar verjaardag deze cursus cadeau gedaan. En zelf ben ik meegegaan. Het was geweldig. Leerzaam en ontzettend leuk. Ik liep ook twee dagen later nog met een brede grijns rond. En mijn dochter ook. Voorzichtigheid kan tegen je werken, heb ik gemerkt. Durf ik met losse handen over een autoband? Durf ik met 70 een berm in? Durf ik met 70 hard te remmen in een bocht? Ik kan overal ja op antwoorden. Mijn stiefdochter zit voor een jaar in Amerika, maar als ze terugkomt, krijgt ze van mij deze cursus cadeau. En ‘opa’ gaat weer mee.”

Martine de Jong, Suzuki

“Voor mij was dit mijn eerste VRO. Ik was met een vriend en hij was al bekend met de VRO’s. Jaarlijks rijd ik ongeveer 12.000 kilometer per jaar, van woon-werk-kilometers tot vakantiekilometers, maar ik wilde toch graag beter leren remmen. Tijdens de cursus heb ik gemerkt dat ik te veel remde met de achterrem. Ik heb het verschil gevoeld en nu moet die nieuwe techniek nog een automatisme worden. Voor mijn gevoel ben ik nu ook zekerder geworden. Het was een vol programma en ook best vermoeiend, maar ik kan het aanbevelen.”

Jan-Paul van Reenen, BMW

“De laatste vier jaar heb ik na een schuivertje te weinig gereden. Tijdens een rit met een club reed ik te verkrampt en iemand zei ‘doe eens een VRO, daar steek je wat van op’. Ik zag wat filmpjes op Youtube en ik had mijn twijfels over dingen als de waterbak, het remmen op zand en het rijden over de balk. Maar ik moet zeggen, ik heb een hele leuke dag gehad. En toen ik die oefeningen deed, dacht ik ook ‘was dit het nou’. Ik heb ook de ABS van mijn motor bewust kunnen uitproberen. En het uitwijken, wat ik voor de cursus op deze manier niet had gedurfd, heb ik op de terugweg nog eens bewust in de praktijk gebracht. Ik had ook een cameraatje op mijn motor en ik kan dus nog eens de beelden terugkijken. Het circuit-rijden ging ook erg goed en daarom ga ik me ook heel waarschijnlijk wel opgeven voor een VRO Bochten.”

Niels Lammersen, Ducati

“Vorig jaar in april heb ik mijn rijbewijs gehaald en ik heb nu een Ducati 1199 Panigale. Die wilde ik beter leren kennen. Ik had alle cursussen doorgenomen en de VRO Expert paste goed bij wat ik wilde. Toch had ik niet echt verwachtingen, maar ik heb veel geleerd. Het viel me ook op hoeveel je van de theorie ook opsteekt. Een openbaring. Over een band en over een balk rijden, door het water, dingen doen met  losse handen… Ik was verbaasd dat ik het allemaal kon. Eerst was ik wat te  gespannen, maar ik ben nu zekerder geworden. Met een motor als de mijne zijn vooral de bochten erg leuk en je leert na te denken over het insturen en het kijken door de bochten. Ik ben op zondag een hele dag wezen rijden en de dingen die ik had geleerd ook toegepast. Het werkt echt!”