Bendsneyder 9 en 12 in Spaans Open

Bo Bendsneyder

KNMV - 04 april, 2014 FOTO - Foto: Tech 3

Zondag 6 april starten Jasper Iwema, Ernst Dubbink, Thomas van Leeuwen, Bo Bendsneyder en Jorel Boerboom tijdens de eerste wedstrijd van het Spaanse Open kampioenschap in Jerez. Bondscoach Barry Veneman verwacht met name veel van Bo Bendsneyder.

Na vijf seizoenen in de Grands Prix pakt Jasper Iwema de draad weer op in het ‘CEV International Championship’. Met zijn 24 jaar is hij de oudste deelnemer in het sterke internationale gezelschap. Iwema rijdt in Spaanse dienst op een FTR-Honda. Thomas van Leeuwen werd afgelopen seizoen overtuigend Nederlands Moto3-kampioen en deed ook van zich spreken in het Duitse wegracekampioenschap. De stap naar Spanje tekent ook de ambities van de 19-jarige Thomas, die samen met zijn vader een Honda-blok prepareerde en in een Bakker-frame hing. Ernst Dubbink werd een aantal jaren geleden Nederlands kampioen in de 125 cc-klasse. Hij reed nog niet eerder in Jerez.

Top 10

 
Bo Bendsneyder maakt deel uit van de KNMV Wegraceselectie van bondscoach Barry Veneman. Voor Bendsneijder is deelname aan de acht wedstrijden in het Spaans Open is een serieuze promotie. Bendsneyder, dit seizoen samen met Robert Schotman ook geselecteerd voor de Red Bull Rookies Cup, is de opvolger van Bryan Schouten in het Dutch Racing Team. “Bo was vorige week al in Jerez om te testen”, vertelt bondscoach Barry Veneman. “Dat liep erg goed en de verwachtingen zijn ook best hoog. Hij voelt zich sterk en heeft goed materiaal, maar hij zal nog moeten wennen aan de langere wedstrijden.” Veneman meent dat de net 15 jaar geworden Bo op zijn FTR-Honda in staat moet zijn om mee te kunnen in de top 10. “We moeten de concurrentie niet onderschatten”, waarschuwt Veneman. “Maar van alle Nederlanders schat ik Bo, samen met Jasper, wel het hoogst in.”

Hulp voor iedereen

 
Net als Bo Bendsneyder leerde ook Jorel Boerboom scherp sturen in de Honda NSF100 Cup en de Moriwaki Cup. Bovendien startte hij in de Yamaha R125 Cup. Zijn team RV Racing prepareerde een Suter-Honda voor de 16-jarige coureur uit ’s Gravenzande. “Jorel maakt dit jaar geen deel meer uit van onze selectie, omdat we moesten inkrimpen. Maar dat wil niet zeggen dat ik hem geen aandacht meer geef. Ook Jasper, Thomas en Ernst probeer ik in Jerez toch te helpen”, zegt Veneman. “Jammer genoeg ging Jorel op vrijdag onderuit in de vrije training. Hij heeft nog maar weinig kilometers in de benen op de Suter-Honda en dan kun je je zo’n valpartij in dit kampioenschap eigenlijk niet permitteren.”
Veneman benadrukt nog eens het belang van het Spaans Open. “Dit is toch, samen met de Red Bull Rookies Cup, de weg naar de Grands Prix. Er zijn hele sterke teams en ook voor Mahindra, Kalex en Honda is het een belangrijk kampioenschap.”

Kwalificaties

 
Na twee trainingen is het Bendsneyder die als beste Nederlander zondag vanaf de vijftiende plaats aan de twee te verrijden Moto3 races mag beginnen, net voor Iwema die zich (na slechts tien ronden gereden te hebben in Valencia eerder deze week tijdens zijn enige test voorafgaande aan het seizoen) als zestiende wist te kwalificeren. Van Leeuwen vertrekt zondag vanaf de eenenveertigste plaats op de grid, Dubbink als vijfenveertigste en Boerboom als zesenveertigste.

Race 1

 
Fabio Quartararo heeft de eerste Moto3 race op het circuit van Jerez gewonnen. De Fransman kwam op het Zuid Spaanse circuit als eerste over de finish gevolgd door Maria Herrera en Gabriel Rodrigo. Bo Bendsneyder heeft zijn eerste wedstrijd voor het Dutch Racing Team afgesloten met een negende plaats.

Jasper Iwema had te kampen met een onwillige FTR Honda, waardoor hij steeds verder terugviel. Dankzij een valpartij van enkele rijders voor hem wist hij toch nog veertiende te worden.

Van Leeuwen werd van zijn fiets gereden en maakte kennis met het Zuid Spaanse gravel. De regerend Dutch Moto3 kampioen pakt zijn fiets echter weer op om de race op grote achterstand te vervolgen, om uiteindelijk toch nog als achtendertigste over de finish te komen.

Race 2

De Spaanse jongedame Maria Herrera heeft de tweede Moto3 race op het circuit van Jerez op haar naam geschreven, gevolgd door Fabio Quartararo en Andrea Migno. Bo Bendsneyder werd op de twaalfde plaats opnieuw de best geklasseerde Nederlander. Jasper Iwema kwam op een zeventiende plaats over de finish, Thomas van Leeuwen eindigde als zesendertigste. 
  
Na Jerez steken de rijders de grens over naar Frankrijk voor de volgende wedstrijd in Le Mans op 18 mei. De overige zes races vinden wel plaats in Spanje, met de finale in Valencia op 16 november.