Toertip: Oranjerit van de Baarnse Motorclub


KNMV - 23 april, 2014

Koningin Beatrix heeft haar plaats op de troon afgestaan aan Koning Willem-Alexander, maar de Oranjerit van de Baarnse Motorclub is gebleven. Zaterdag 26 april wordt de 35e editie verreden.

Ruben Steenland weet wel wat er speciaal is aan de Oranjerit van Baarnse Motorclub. “Voorheen werd hij verreden op Koninginnedag en dit jaar voor het eerst op Koningsdag”, lacht hij. “Het is vooral een mooie rit voor degene die wil ontsnappen aan de Oranje-markten en het ‘koningsdaggedruis’.”

Steenland is al sinds 1999 verantwoordelijk voor het uitzetten van de route van de Oranjerit. Samen met clubgenote Karin Hogenbirk tekende hij ‘met GPS en de laptop op schoot’ ook dit jaar weer een Oranjerit die de deelnemers niet zal vervelen, is zijn overtuiging.

De lengte verschilt van jaar tot jaar en de 2014-editie behoort met een lengte van 220 kilometer tot de langere routes uit de geschiedenis van de club. “Je wilt niet elk jaar hetzelfde ritje rijden, want dan komen de mensen niet terug”, weet Steenland. “Vorig jaar hadden we zo’n 120 starters. We hebben dan ook veel vaste deelnemers, en gelukkig zien we de laatste jaren een heel licht stijgende lijn in de deelname.” 

‘Machtig mooi’

De Oranjerit voert vanuit startpunt Baarn naar Harderwijk, waarna de route verder slingert langs de IJssel richting Zwolle om vervolgens weer koers te zetten naar eindpunt Baarn. “Het deel over de IJsseldijk is de moeite waard, evenals het deel na Harderwijk”, weet Steenland. “Daar ga je het bos in, je stuurt langs de rand van de Veluwe langs een water en het gaat ook nog wat omhoog. Een machtig mooi stukje.”

Als de deelnemers terugkeren bij het startpunt in Baarn is er nog gelegenheid om tot 18.00 uur wat te drinken en om even na te praten. “We hopen natuurlijk op mooi weer en op veel rijders”, zegt Steenland. Én op veel gebruikte mobiele telefoons. De Baarnse Motorclub roept namelijk deelnemers op om oude mobiele telefoons in te leveren, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Opkikker. De actie is opgezet voor de 6-jarige Joël die lijdt aan de spierafbrekende ziekte Duchenne Spierdystrofie.

Meer informatie

  • Toerrit: de 35e Oranjerit van de Baarnse Motorclub
  • Waar? Startpunt is vanuit ‘De Kleurvogel’ aan de Tolweg 1 in Baarn
  • Wanneer? Zaterdag 26 april
  • Hoe laat? Starten kan tussen 8.30 en 12.00 uur. De sluiting is om 18.00 uur.
  • Hoe lang? 220 kilometer (route beschikbaar voor Garmin GPS)
  • Kosten? Deelname kost 5 euro per motor

Meer info: http://baarnse-mc.bleuh.net/