Tevreden VRO-cursisten leren bij


KNMV - 07 april, 2014

Of je nu een VRO Op Maat of een VRO Bochten volgt, telkens ervaar je dat je meer met je motor kunt dan je denkt. Dat merkten ook afgelopen weekend zo’n tachtig tevreden VRO-cursisten. Om vervolgens thuis ‘moe maar voldaan’ op de bank in slaap te vallen…

VRO Bochten: Dick Haverkamp, BMW R1200GS

“Jaarlijks rijd ik ongeveer 8.000 kilometer en dat zijn vooral ‘fun-kilometers’. Vooral bochten rijden vind ik erg leuk en ik wilde graag leren hoe ik dat veiliger en beter kon doen. En in het buitenland heb ik wel eens een bochtje verkeerd ingeschat… Ik heb een topdag gehad met hele goede uitleg van de instructeur en het is ook altijd leuk om met andere motorrijders van gedachten te wisselen. Ik heb onder meer geleerd dat je niet te snel moet insturen en het kantelmoment moet afwachten. We hebben veel gereden en veel gedaan. Ik was al vrij zeker op de motor, maar nu nog meer. Ik kijk al uit naar ons volgende tripje naar de Vogezen.”

VRO Bochten: Margret van Breemaat, Triumph Daytona 675

“Ik wil altijd graag leren. Het hoeft niet harder, wel beter. En als dat kan tijdens een dagje spelen met de motor en als je daarbij ook nog handige tips krijgt, is dat mooi meegenomen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je rechtuit de berm in gaat? Gas los, op de stepjes staan, niet je koppeling inknijpen. En altijd ver vooruitkijken, zoeken naar uitwijkmogelijkheden. Er was ruim tijd voor goede uitleg en ook om dingen nog eens te doen. Het was ook goed om gewoon te kijken naar andere groepen. Daar leer je ook van. Met de auto doen we ongeveer elke drie jaar een slipcursus om geleerde dingen weer op te frissen. Dat ga ik zeker met deze cursus ook nog eens doen.”

VRO Bochten: Jan Kooiker, Harley-Davidson V-Rod

“Twee jaar geleden heb ik naast mijn Heritage een V-Rod gekocht en ik had het gevoel alsof ik weer opnieuw moest leren motorrijden. Ik had het idee dat ik mijn eigen grenzen en die van de motor moest ontdekken. Ik heb een super dag gehad. Ik heb gemerkt dat ik veel meer kan dan ik dacht. De banden zaten aan de rand en de puntjes onder de voetsteunen zijn een stuk ingekort! Ik kwam geen bocht meer door zonder met de stepjes het asfalt te raken. Dat hoeft niet altijd, maar op zo’n afgesloten terrein was dat wel gaaf. Ik heb een vriend met zo’n buikschuiver die ik deze cursus wel aan zou willen raden. Thuis ben ik op de bank in slaap gevallen. Moe maar voldaan, ja!”

VRO Op Maat: Sonja Metzelaar, Honda Deauville

“Ik heb al twintig jaar mijn rijbewijs, maar ik moest wat behendiger worden. Op de terugweg naar huis merkte ik al dat ik me beter voelde op de motor. We zijn goed en plezierig begeleid en ik heb een paar belangrijke dingen geleerd. Met de remproef merkte ik dat ik alleen maar de koppeling en de rem hoefde in te trekken en dat ik niet per se ook nog terug hoefde te schakelen. Als je in een noodsituatie komt, heb je daar misschien niet eens de tijd voor. En in de bochten druk op je voetsteunen zetten om de motor naar beneden te duwen; echt een eye-opener voor me. Soms moet je dingen eerst doen om te zien dat het kan. We moesten langs een schuine wand rijden en dat leek eng, maar dat was het helemaal niet. Nu moet ik gewoon vaker rijden. Dat gaan we zeker doen.”

VRO Op Maat: Harry Waninge, Yamaha XT1200Z Super Ténéré

“Omdat ik vorig jaar een nieuwe motor had gekocht wilde ik met mijn vriendin de VRO Expert gaan doen. Maar op advies van een instructeur hebben we besloten om samen de VRO Op Maat te doen. Ik ben niet zo eigenwijs dat ik denk dat ik alles al kan. Het maakt ook niet uit op welk niveau je instapt, de instructeur begeleidt iedereen op zijn eigen niveau. Je bent niks verplicht en je wordt als het ware gevoed met zelfvertrouwen. Korter keren gaat me nu bijvoorbeeld een stuk beter af. Ik had nog niet zo veel kilometers gemaakt met mijn nieuwe motor met ABS. Tijdens de cursus heb ik het typische ABS-gevoel ervaren. Dat is iets wat je niet gaat oefenen op de openbare weg, maar ik weet nu wel hoe het voelt. Ik heb me nu al opgegeven voor de VRO Expert!”