Politie traint motorrijders op oefencircuit Lelystad


KNMV - 09 april, 2014

Motorrijders en automobilisten moeten in het voorjaar weer even aan elkaar wennen en rekening met elkaar leren houden. Dat was de rode draad tijdens de trainingsdag ‘Motor in ’t vizier’ met 40 motorrijders op 4 april op het politieoefencentrum in Lelystad. De KNMV werkte met diverse instructeurs aan de dag mee.

Jaarlijks vinden aan het begin van het motorseizoen weer diverse verkeersongevallen met motoren plaats. Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Enerzijds moeten motorrijders na hun winterstop weer even aan hun motor wennen. Anderzijds moet overige weggebruikers – en met name automobilisten – weer wennen aan motorrijders op de weg en daar op inspelen en rekening mee houden. Het is ook van belang dat motorrijders na de winterstop hun motor weer in goede technische brengen. Dus met de juiste bandenspanning en goede remblokken.

De door de politie georganiseerde motorrijvaardigheidstraining moet dat onderstrepen. De groep cursisten bestond uit winnaars van een prijsvraag op www.politie.nl, maar ook uit abonnees van het 40-jarige vaktijdschrift Verkeersknooppunt en leden van motorclubs, die door Verkeersknooppunt waren uitgenodigd.

Verwacht het onverwachte

Voordat de motorrijders het oefencircuit opgingen verzorgde Arjan Everink, hoofd Verkeer en Rijopleidingen bij de KNMV, allereerst een theoriegedeelte. Hij wees de aanwezigen op het belang van een goede kijktechniek en het tijdig en goed inschatten van potentiële gevaarlijke verkeerssituaties. Voor motorrijders geldt: ‘Verwacht het onverwachte, houdt rekening met alles en vertrouw alleen jezelf’. Een motorrijder is kwetsbaar en trekt bij een confrontatie met een auto altijd aan het kortste eind. Motorrijders kunnen een ongeval voorkomen door een goed zichtbare positie op de weg te kiezen en zichzelf breed te maken.

Ook bij automobilisten zijn diverse verbeterpunten te behalen, door óók nadrukkelijk te letten op motorrijders die vaak minder zichtbaar zijn door een veel smaller frontoppervlak en sneller kunnen accelereren.

Voortgezette rijopleiding

Motorrijders kunnen hun kwetsbare positie in het verkeer nog verder verbeteren door regelmatig een aanvullen praktijktraining te volgen, waarbij het accent ligt op goede zichtbaarheid door een juiste rijpositie te kiezen en een effectieve kijktechniek te ontwikkelen. Onder andere de KNMV verzorgt deze motortrainingen.