MXGP Bulgarije


KNMV - 19 april, 2014

In het Bulgaarse Sevlievo is op 19 en 20 april 2014 de vijfde ronde voor het wereldkampioenschap in de klassen MXGP en MX2. In Sevlievo rijden ook de klassen 125cc en MX2 voor het Europees Kampioenschap.

Kwalificaties

 
WK MX2
Jeffrey Herlings vertrekt zondag vanaf de tweede startplaats. In de kwalificatieheat reed de coureur van het Red Bull KTM Factory Team lange tijd aan de leiding maar werd  gepasseerd door Arnaud Tonus en Romain Febvre. In de slotfase was Herlings de snelste en kon Febvre terugpakken, maar hij kwam tijd tekort om ook Tonus nog te achterhalen.  Glenn Coldenhoff finishte als zesde.

WK MXGP
In de MXGP klasse was het de Duitser Max Nagl die de kwalificatieheat won voor Jeremy van Horebeek, Gautier Paulin en Antonio Cairoli. Herjan Brakke finishte als negentiende.

Race 1

WK MX2
Jeffrey Herlings heeft de eerste manche MX2 van de Grand Prix in Bulgarije weten te winnen. Herlings kende een moeilijke beginfase, maar in het tweede deel van de race slaagde hij ering de leiding over te nemen van de Zwitser Arnaud Tonus. Herlings won de manche voor Arnaud Tonus en Jordi Tixier. Glenn Coldenhoff kwam slecht weg bij de start en begon rond de tiende plaats aan de wedstrijd. Coldenhoff knokte zich terug naar voren en kwam op een zevende plaats over de finish.
 
WK MXGP
De eerste manche werd gewonnen door Gautier Paulin (Frankrijk) voor Antonio Cairoli (Italië) en Kevin Strijbois (België). De Nederlandse deelnemer Herjan Brakke knokte zich naar de twintigste plaats, goed voor één WK punt.

EK 125cc

Davy Pootjes heeft (na zijn dubbele overwinning bij de vorige wedstrijd in Italië) de eerste manche van het Europees Kampioenschap 125cc in Sevlievo gewonnen. De Red Bull KTM rijder uit Ammerzoden startte op een vierde plaats en werkte zich gedurende de wedstrijd op naar de koppositie. Thomas Sileika werd tweede voor Brian Hsu.
 
EK MX2
In de eerste manche deden Brian Bogers en Ceriel Klein Kromhof het erg goed. Bogers werd achter Ben Watson tweede. Klein Kromhof reed tot in de slotfase op een derde plaats maar ging in de fout en werd uiteindelijk tiende.

Race 2

 
WK MX2
Jeffrey Herlings heeft in de tweede manche in Sevlievo WK leider Arnaud Tonus in een rechtstreeks duel verslagen. De natte en modderige omstandigheden waren niet in het voordeel van Herlings. De Red Bull KTM rijder uit Elsendorp moest knokken voor iedere meter kwam na een spannend duel als winnaar over de finish voor Tonus en de Fransman Jordi Tixier. Glenn Coldenhoff zat er weer niet goed bij met de start, opnieuw zat er niet meer in dan de zevende plaats. Na vijf wedstrijden staat Arnaud Tonus aan de leiding met een voorsprong van vier punten op Jeffrey Herlings. Glenn Coldenhoff blijft op een derde plaats staan.

WK MXGP
De tweede manche, die werd gereden op een door regen erg modderig circuit, werd gewonnen door de Italiaan Antonio Cairoli, die daarmee ook de dagzege binnenhaalde. Tweede werd de Belg Jeremy Van Horebeek, derde zijn landgenoot Clement Desalle. Herjan Brakke eindigde, net als in de eerste manche, als twintigste en voegde opnieuw één WK punt toe aan zijn totaal. In de tussenstand staat de Gebben Kawasaki rijder uit Staphorst nu op de vierentwintigste plaats.
 
EK 125cc
Davy Pootjes heeft ook de tweede wedstrijd om het Europees Kampioenschap 125cc in Sevlievo weten te winnen. Nadat hij op zaterdag al de eerste manche had gewonnen, finishte hij vandaag in de tweede manche op een derde plaats. De overwinning in de tweede manche ging naar David Herbreteau voor Michael Ivanov. Naast Davy Pootjes reed ook Rene de Jong een sterke wedstrijd, hij wist van buiten de top tien terug te komen naar een negende plaats. In de tussenstand om het Europees Kampioenschap heeft Pootjes een voorsprong van 26 punten op David Herbreteau.

EK MX2
Ceriel Klein Kromhof van het HSF Logistics Motorsport Team is in de tweede manche op de vijfde plaats geëindigd. Zijn teammaat Brian Bogers had uitzicht op het eindpodium. Bogers reed op een vijfde plaats en dit was op dat moment goed voor een tweede plaats in het dagklassement. Helaas kreeg hij te kampen met mechanische problemen waardoor hij de wedstrijd moest verlaten. Calvin Vlaanderen reed een sterke inhaalrace en wist als tiende over de finish te komen. De overwinning in de tweede manche ging naar de Italiaan Michele Cervellin voor Jorge Zaragoza en Pauls Jonass. Jorge Zaragoza is de eerste leider in het kampioenschap voor Ben Watson en Steven Clarke. Ceriel Klein Kromhof staat op de zevende plaats.