Herlings en Pootjes winnen in Italië


KNMV - 12 april, 2014

Dit weekend is in het Italiaanse Arco di Trento een Grand Prix voor de klassen MXGP, MX2 en Dames. Ook wordt gereden voor het Europees Kampioenschap 125cc.

Kwalificaties

  
MXGP

De Fransman Steven Frossard heeft op overtuigende wijze de MXGP kwalificatieheat in Italië weten te winnen. Achter Frossard werd Antonio Cairoli tweede voor Clement Desalle. Nederlander Herjan Brakke kwam op een zesentwintigste plaats over de finish.

MX2
Jeffrey Herlings is in de kwalificatieheat van de Grand Prix van Italie op een derde plaats over de finish gekomen. De tweevoudig wereldkampioen was betrokken bij een valpartij in de eerste bocht, waar ook Glenn Coldenhoff bij was. Herlings begon daardoor buiten de top tien maar kwam hard terug naar voren en kwam uiteindelijk op een derde plaats over de finish. Glenn Coldenhoff begon na zijn valpartij bij de start als laatste aan de wedstrijd en reed een sterke inhaalrace. De rijder uit Heesch wist er nog een dertiende plaats uit te slepen. Brian Bogers finishte op een vijfentwintigste plaats.

Dames
Bij de dames staat Chiara Fontanesi op pole position voor de eerste manche. In de tijdtraining bleef ze kampioenschapsleider Meghan Rutledge en Livia Lancelot voor. Beste Nederlandse was Nancy van de Ven op een negende plaats. Nina Klink trainde op een elfde plaats, gevolgd door Marianne Veenstra op een twaalfde tijd. Kimberley Braam kwam uit op een twintigste tijd.

EK 125cc
In de EK 125cc hebben zich vijf Nederlandse rijders geplaatst voor de finale: Davy Pootjes, Max Engelen, Rene de Jong, Noud van Kraaij en Michel Schoenmakers.

Race 1

MXGP
De Fransman Gautier Paulin heeft de eerste manche weten te winnen, hij leidde van start tot finish. Achter Frossard werd Clement Desalle tweede. Nederlander Herjan Brakke kwam op een tweeëntwintigste plaats over de finish.
 
MX2
Jeffrey Herlings is terug! Na een start buiten de top tien kwam the Bullit terug naar de koppositie en won de eerste manche. Achter Herlings finishte kampioenschapsleider Arnaud Tonus die helemaal vanuit de achterhoede terug naar voren kwam. Herlings loopt met zijn zege drie punten in op Tonus waardoor het verschil twaalf punten blijft. Glenn Coldenhoff streed aan de staart van het groepje tot aan winnaar Herlings, hij finishte als achtste. Naast Herlings en Coldenhoff wist ook Brian Bogers WK punten te pakken. De rijder uit Eindhoven reed lang rond de vijftiende plaats maar verloor in de slotfase nog een paar plaatsen om negentiende te worden.

Dames
Nancy van de Ven kwam bij de eerste manche buiten de top tien uit de start maar werkte zich al snel op naar een achtste plaats, waarop ze ook werd afgevlagd. Ook Marianne Veenstra kwam matig uit de start maar knokte zich gedurende de wedstrijd terug naar een elfde plaats. Ook Kimberley Braam kwam met een zeventiende plaats tot scoren in de eerste manche. Nina Klink heeft in de beginfase een tegenslag te verwerken gehad want zij kwam helemaal in de achterhoede uit de eerste ronde. Nina kwam nog dicht in de buurt van de punten maar helaas zat er niet meer in dan een 22ste plaats. Meghan Rutledge wist op overtuigende wijze de manche te winnen voor Livia Lancelot en de slecht gestartte Chiara Fontanesi.

EK 125cc
Davy Pootjes van het Red Bull KTM Team heeft de eerste manche van het EK 125cc in Italië gedomineerd. De rijder uit Ammerzoden nam kopstart en liep vervolgens ver weg bij de concurrentie. Met een verschil van meer dan twintig seconden op de Italiaan Michele Baraioio kwam Pootjes als winnaar over de finish. Helaas was Pootjes de enige Nederlander die in deze manche punten wist te scoren. Max Engelen van het HSF Logistics Motorsport streed lange tijd goed mee rond de vijftiende plaats maar verdween met nog een aantal ronden te gaan uit de wedstrijd.

Race 2

MX2
Glenn Coldenhoff heeft de tweede manche weten te winnen. De rijder uit Heesch nam in het midden van de wedstrijd de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Coldenhoff won de manche voor Herlings, die hiermee de dagzege pakte, en Arnaud Tonus. Brian Bogers had in de tweede manche een goede start en reed in de beginfase in de top tien. Helaas kon hij het hoge tempo niet handhaven en kwam op een achtiende plaats over de finish waarmee hij drie WK punten pakte.
 
Dames
De zege in de tweede manche ging naar thuisrijdster Chiara Fontanesi. Marianne Veenstra pakte een goede start en wist het hoge tempo de hele wedstrijd goed te handhaven. Lang reed ze op een zevende plaats maar door een valpartij van Meghan Rutledge schoof ze nog een positie op en werd zesde. Nancy van de Ven  kwam buiten de top vijftien uit de start en wist toch nog terug te komen naar een achtste plaats. Ook Nina Klink kwam in deze manche tot scoren met een dertiende plaats. Helaas finishte Kimberley Braam buiten de punten.

EK 125cc
Davy Pootjes van het Red Bull KTM Factory Team heeft ook de tweede manche van het EK 125cc weten te winnen. De rijder uit Ammerzoden versloeg in de tweede manche zijn naaste concurrent, Brian Hsu, in een rechtstreeks duel. Max Engelen pakte een hele goede start en reed in de beginfase goed mee in de top tien. Helaas verdween hij in het tweede deel uit de wedstrijd. Noud van Kraaij, Michel Schoenmakers en Rene de Jong kwamen in deze tweede manche niet tot scoren. Davy Pootjes is de eerste leider in het Europees Kampioenschap, hij heeft een voorsprong van vijftien punten op de tweede man.