Crossers op stage in Frankrijk


KNMV - 23 april, 2014

De KNMV motocross-selectie werd de afgelopen weken geconfronteerd met een aantal blessuregevallen. Desondanks werkte bondscoach Marcel Hartman naar tevredenheid twee buitenlandse stages af.

Max Engelen kreeg tijdens een training in het Franse Verdun speciale één-op-één-aandacht van bondscoach Hartman. Deze ‘quality time’ stond echter vooraf niet in het draaiboek. “We kregen binnen de selectie te maken met geblesseerde jongens. Maar we wilden deze stage in Verdun niet annuleren”, legt Hartman uit. “Voor Max was het bovendien wel goed om wat extra aandacht te krijgen. Het was een lastig baantje en ik zag dat hij progressie boekte.”

De 125 cc-rijder trainde ter voorbereiding op het seizoen al met de KNMV-selectie in Spanje en werkte ook trainingen af met zijn eigen team en met oud-wereldkampioen John van den Berk. Na twee ONK-wedstrijden in het zand bewees de 17-jarige Engelen tijdens de EK 125-wedstrijden op de harde banen in Italië en Bulgarije wel over de snelheid te beschikken. “Maar het zat Max niet mee”, stelt Hartman vast. “Hij had een ontsteking in zijn kaak die weggesneden moest worden. Met een gezicht als een bokser startte hij in Italië en daar kwam hij ook nog eens hard met zijn gezicht op het stuur terecht. De week daarna was de wedstrijd in Bulgarije al en veel tijd om te herstellen had hij niet. Max heeft de snelheid wel, maar het valt allemaal nog niet op zijn plek. Hij moet de draad weer oppakken.”

Trainen op uitnodiging

Vorige week werkte Hartman ook een tweedaagse trainingsstage af met rijders die dit seizoen in internationale competities starten. In Frankrijk ontving de bondscoach zo’n twintig geïnteresseerde rijders die hun wedstrijden rijden in het EK, de ADAC-competitie en de Honda Cup. Vorig jaar organiseerde Hartman voor het eerst een dergelijke training. “Wij vinden het als KNMV belangrijk om ook jongens die niet tot onze nationale selectie behoren, trainingen aan te kunnen bieden in het buitenland”, aldus Hartman. “Het is geen verplichting; we nodigen jongens uit. Het is dan wel de bedoeling dat ze minimaal de helft van de wedstrijden in hun internationale competitie rijden. De stage is ook nu weer heel goed verlopen en voor mij is het ook mooi om wat training en begeleiding te kunnen bieden. Het is ook belangrijk om dicht bij deze coureurs te staan die we niet meemaken in districtstrainingen of in de bondsselectie. In mei hebben we dan weer een tweedaagse training met de nationale selectie in Frankrijk.”

Internationale successen

De selectiecoureurs Raf Meuwissen, Roan van de Moosdijk, Bas Vaessen en Freek van der Vlist kregen in de afgelopen tijd fysieke tegenslag te verwerken. “Sommige van die mannen zijn al weer goed op de terugweg, van anderen hopen we natuurlijk dat ze snel herstellen”, zegt Hartman. De KNMV-bondscoach zag echter ook internationaal succes. Calvin Vlaanderen scoorde zijn eerste punten in het EMX 250 en na twee EK 125-wedstrijden voert de 16-jarige Davy Pootjes het klassement aan dankzij onder meer drie overwinningen in vier manches. “Calvin groeit in de voor hem nieuwe klasse en Davy doet het heel goed. We weten ook dat hij die kwaliteiten heeft. Maar het had ook anders kunnen gaan. Hij crashte hard in de eerste training en had veel geluk dat hij niet ernstig geblesseerd raakte. In de tweede manche viel er voor hem een andere rijder en Davy kon de machine niet ontwijken. Hij was licht geblesseerd, maar werd toch nog derde. Het had anders kunnen aflopen, maar een beetje geluk moet je ook hebben.”