Bondscoach Barry Veneman: “Ze moeten er nu staan!”


KNMV - 18 april, 2014

Volgend weekend wordt in Assen het WK Superbike verreden. In verschillende klassen komen in totaal dertien Nederlandse rijders aan de start. Bondscoach Barry Veneman heeft hoge verwachtingen.

‘Iedereen bijstaan’

Met wild cards in het WK Superbike, het WK Supersport, het EK Superstock 600 en 1000 en ook optredens van vaste rijder Max van Schoonhoven en gastrijders Jamie van Sikkelerus en Ricardo Brink in de European Junior Cup is er sprake van een groot aantal Nederlandse starters in Assen. Daarnaast komt ook de Moriwaki 250 Junior Cup aan de start. Officieel behoren alleen Wayne Tessels en Kevin Valk tot de selectie van KNMV-bondscoach Barry Veneman. “Maar als het enigszins kan en als de jongens er voor open staan, wil ik iedereen bijstaan”, zegt Veneman. Hij verwacht veel van de Nederlanders in hun thuisrace. “We hebben als KNMV speciaal voor deze jongens twee testmiddagen in Assen geregeld. We willen zorgen dat ze goed voorbereid aan de start komen. Ook Joey Litjens was er om jongens te helpen. Daarnaast is er ook al een ONK-race geweest. Iedereen moet er nu in Assen kunnen staan.”

Focus

“Wayne heeft een hele sterke winter achter de rug”, zegt Veneman. “In 2013 reed hij zijn eerste EK-seizoen en alles was toen nieuw voor hem. Er ging toen veel werk zitten in het team en in het bij elkaar halen van het budget. Dit jaar is hij heel erg gefocust, dat bleek al tijdens onze KNMV Voorjaarstraining in Navarra en ook tijdens een test in Imola. Wayne zit goed in z’n vel. Zijn postuur was op het lange rechte stuk in Aragon een nadeel, maar als je op zo’n circuit derde kunt worden, denk ik dat je in Assen voor de winst kunt gaan. ”

‘Slimme jongen’

Kevin Valk kreeg pas kort voor de start van het seizoen financiële zekerheid over zijn deelname in het Stock 1000-kampioenschap. In Aragon finishte de 20-jarige Valk als negende. Een prima prestatie, oordeelt de bondscoach. “In de Stock 1000 wordt donders hard gereden, het niveau is torenhoog. Vooral gezien Kevins voorbereiding is een negende plaats dan super”, prijst Veneman de Kawasaki-coureur. “In Assen kan het nog beter, maar we moeten oppassen voor onderschatting. Dat is in deze klasse dodelijk. Kevin zal zich in elke training moeten verbeteren. Hij is soms wat impulsief, maar hij is ook nog jong. Het is ook belangrijk dat hij een groep goede mensen om zich heen heeft.”