Arjan Everink: “Samen optreden tegen overlast”

Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen binnen de KNMV, sprak onlangs met bewoners van Lopik over de overlast die motorrijders veroorzaken. Everink schrok van de verhalen die de revue passeerden.
De uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Lopik wilde Everink als vertegenwoordiger van een belangenvereniging van motorrijders niet naast zich neerleggen. Ook een vertegenwoordiger van de MAG was uitgenodigd. Als echte doorgewinterde motorrijder had ik het idee dat het altijd de notoire klagers zijn die zich aan alles ergeren wat zij niet leuk vinden, aldus Everink. Naar aanleiding van wat hij hoorde, heeft hij zijn beeld bijgesteld. Op een bewonersavond heb ik de emotie gezien van de mensen die met overlast te maken hebben. Mijn begrip voor deze mensen is gegroeid.
Klap op dak
Everink kreeg onder meer verhalen te horen van groepen motorrijders die met hoge snelheid en met open uitlaten over de dijk bij Lopik jagen. Daarnaast werden motorrijders gesignaleerd die met stopwatches de tijd opnamen. Laat ik vooropstellen dat ik de aantrekkingskracht van dit soort routes heel goed begrijp. Maar ik hoorde onder andere het verhaal van een dame die een groepje motorrijders achter zich had en die mannen vonden blijkbaar dat ze niet hard genoeg reed. Toen ze werd ingehaald, sloeg een van hen hard op het dak van de auto. Een ander stel is afhankelijk van hun scootmobiels, maar zij durven de dijk niet meer op vanwege de hard rijdende motorrijders. Ik weet het, het is een kleine groep asociale motorrijders die een grote groep welwillende een slechte naam bezorgt, maar willen wij ons als motorrijders zo profileren?
Complimenten
De emoties bij de gefrustreerde groep bewoners liepen hoog op en suggesties als complete dijkafsluitingen werden direct geopperd. Dat willen wij als motorrijders natuurlijk niet, zegt Everink. Bovendien zitten hulpdiensten daar niet op te wachten. Hulpdiensten worden ook niet graag geconfronteerd met drempels. Die zorgen trouwens ook voor afremmende en optrekkende motorrijders. We hebben een aantal suggesties gedaan zoals het plaatsen van roosters, waardoor het voor de ‘racer’ niet meer interessant is om daar te rijden. Verder kun je denken aan het verleggen van slingers. We hebben afgesproken dat we in een werkgroep waarin de gemeente, de bewoners en de belangenverenigingen zijn vertegenwoordigd verder kijken hoe we de problemen samen op kunnen lossen. Het is niet één regio waar dit speelt, want ook uit Noord-Holland heb ik klachten gekregen.
Ondanks de ernstige bezwaren tegen motorrijders van de bewoners kreeg Everink complimenten dat hij de uitnodiging had aangenomen. Dat was natuurlijk fijn, maar wij zijn evenmin blij met de situatie. En wij zitten er als KNMV ook helemaal niet op te wachten om mensen met het opgestoken vingertje aan te spreken. Bovendien is de vraag of zo iemand zich wel realiseert dat hij overlast veroorzaakt.
Tips
Everink richt zich daarom ook met enkele tips tot motorclubs. Het is ook een soort boodschap, zegt hij.
- Bepaal bij gezamenlijke toertochten vooraf je routes en mijd drukke toeristische plekken, want wandelaars, fietsers en motorrijders samen op dezelfde plek is zelden een succes.
- Leg in de toerreglementen een gedragscode vast als je met een grote groep op stap gaat.
- Let op je snelheid en je geluid op dijkwegen en dichtbevolkte of drukke gebieden.
- Spreek elkaar aan in geval van ongewenst gedrag.