Spaans Open gaat internationaal


KNMV - 18 september, 2013

Het Spaanse CEV-klassement ‘Campeonato de España de Velocidad’ gaat vanaf 2014 verder onder de vlag van de FIM. Nu al geldt het kampioenschap als de belangrijkste kweekvijver voor de MotoGP.

Het CEV Repsol kampioenschap was tot de overname door de FIM in handen van de Spaanse motorsportfederatie RFME  Met de toetreding tot de FIM maakt het kampioenschap een grote stap op weg naar volwassenheid. De Spaanse klasse wordt hierdoor namelijk een internationaal evenement. Naast alle Grand Prix-circuits in Spanje zal er ook worden gereden op andere Europese circuits. Qua deelnemers was het al een internationale aangelegenheid, met coureurs uit 23 verschillende landen. Eén van hen is de Nederlander Bryan Schouten.

Serieuze klasse

De sportieve uitdaging die het CEV-kampioenschap biedt vertaalt zich rechtstreeks naar de successen van de huidige MotoGP- Moto2- en Moto3-rijders Marc Marquez, Scott Redding and Luis Salom. De leiders in alle drie klassen hebben allemaal gereden in het CEV. Ook Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Stefan Bradl, Alvaro Bautista, Nico Terol en Julian Simon reden ooit in het Spaanse nationale kampioenschap.

FIM president Vito Ippolito ziet de upgrade van het Spaanse wegracekampioenschap als een positieve ontwikkeling, die het kampioenschap wereldwijd meer bekendheid gaat opleveren. “Veel goede rijders nemen deel in dit kampioenschap, om zich daarna bij het Grand Prix-kampioenschap te voegen en daar hun hoge niveau te tonen. De tijd is rijp om er een echt internationaal kampioenschap van te maken.”

Dorna-CEO Carmelo Ezpeleta voegde daaraan toe: “Ik ben zeer verheugd over de nieuwe fase die het CEV Repsol ingaat. Dat dit kampioenschap nu internationaal wordt en onder de paraplu van de FIM komt, laat zien dat al het werk van de voorgaande jaren duidelijk heeft geholpen om dit kampioenschap te versterken en verzekert ons van geweldige toekomstige rijders, die het in alle drie MotoGP WK-klassen kunnen maken.”