Update: Schouten beëindigt racecarriëre


KNMV - 25 september, 2013

Motorcoureur Raymond Schouten zal vanaf komend wegraceseizoen niet meer actief zijn in de wegracerij. De 28-jarige coureur uit Waardhuizen zet een punt achter zijn actieve wegracecarrière.

Update maandag 14 oktober:
Zelf geeft Schouten aan dat zijn rugwervelfractuur niet de hoofdreden is en dat hij de beslissing al eerder had genomen, maar dat hij door de blessure inmiddels wél zeker weet dat het “genoeg” is: “Het is tijd om aan een ander deel van het leven te beginnen, me meer te concentreren op mijn werk en wie weet wat er daarnaast nog op mijn pad komt, ik zal de motorsport zeker niet volledig vaarwel zeggen. Ik wil iedereen bedanken die mij tijdens mijn carrière heeft gesteund. Familie, vrienden, sponsoren, zij waren er allemaal voor mij tijdens de mooie en minder mooie momenten en mede dankzij hen heb ik kunnen bereiken wat ik heb bereikt.” 

Na enkele jaren in de motorcross te hebben gereden maakte Schouten op dertienjarige leeftijd de overstap naar het asfalt en begon zijn carrière in de scooterrace, om daarna de overstap te maken naar de Cup, ONK, EK en zelfs WK. Schouten kan tevreden terugkijken op twee nationale titels (Superstock 600 en Supersport 600), twee WK Endurance-overwinningen, vele pole positions, overwinningen en podiumplaatsen in het ONK, EK en IDM. Ook reed hij in de Grand Prix, FIM Cup Superstock 1000 en BSB.

Zaterdag 5 oktober 17:00 uur
Schouten meldt op zijn website: “De operatie is goed verlopen! Het was best spannend, er zitten toch veel zenuwen rond de wervels waar schroeven in geplaatst werden maar Dr. Hoebink en zijn team hebben super werk verricht. Er zijn op 3 of 4 wervels schroeven geplaatst en deze zijn verbonden door twee pennen waardoor mijn rug nu vast staat. De planning was 4 wervels vast te zetten maar ik dacht gisteren gehoord te hebben dat het er 3 zijn geworden, maar aangezien ik gisteren zoveel morfine en andere medicatie heb gehad weet ik dit ook niet zeker. Maandag komt Dr. Hoebink langs en dan ga ik het vragen!”

“Na afloop van de operatie heb ik wel veel pijn gehad maar dit is vandaag gelukkig minder, ik heb vanochtend zelfs voor het eerst weer gestaan! Dit viel overigens wel tegen hoor! Natuurlijk ben ik nog niet fit na de operatie maar daarnaast heb ik toch bijna twee weken gestabiliseerd gelegen en het lichaam gaat daar aan wennen waardoor even staan niet makkelijk was. Vanavond mag ik weer even staan en als het goed voelt mag ik morgen mijn eerste stappen weer zetten.”

“Na het weekend zal ook een korset aangemeten worden die ik nog zes weken zal moeten dragen. Wanneer ik naar huis mag ik nog even afwachten, in principe zou dit in de loop van volgende week moeten zijn maar dat ligt er natuurlijk aan hoe mijn herstel gaat. Ik houd jullie op de hoogte.”

Woensdag 2 oktober:
Op zijn website http://www.raymondschouten.com/ laat de coureur weten dat hij toch geopereerd wordt. Schouten: “Ik vertrok vanochtend naar Breda met het idee iets na de middag weer terug te zijn in Gorinchem, het liep echter anders! De wervelkolom-chirurgen van het Amphia ziekenhuis (in Breda, red.) hebben mijn situatie bekeken en voor hen was het al snel duidelijk dat een operatie momenteel het beste plan voor herstel is.”

“Aanstaande vrijdag wordt ik al geopereerd door Dr. Hoebink en zijn team. Zij gaan schroeven plaatsen op zowel de twee wervels boven als de twee wervels onder het gebroken wervel T12., deze schroeven zullen weer verbonden worden door twee pennen zodat mijn rug “vast” komt te staan.”

“Een pittige operatie maar als alles goed verloopt zal ik in de loop van volgende week terug naar huis mogen om daar verder te werken aan mijn herstel, wat sowieso enkele maanden in beslag zal nemen.”

Zondag 22 september
Schouten werd naar eigen zeggen zonder enige waarschuwing van zijn machine gegooid tijdens een tot dan toe succesvolle race en kwam “na een keer stuiteren”, zoals hij het zelf zegt, hard op zijn rug tot stilstand. Een MRI-scan in het Wilhelmina-ziekenhuis in Assen wees uit dat er een rugwervel was gebroken. volgens de artsen had hij geluk: een wervel hoger en hij was mogelijk verlamd geweest.

Schouten meldde kort na het ongeval aanvankelijk dat hij in eerste instantie drie weken plat moest liggen, maar dat er wel verschillende onderzoeken zouden volgen.

“Ik had gehoopt op een operatie of dat ik met een korset aan naar huis zou kunnen, maar natuurlijk is een volledig herstel het belangrijkste en als ik daarvoor drie weken plat moet blijven liggen doe ik dat natuurlijk”, liet de coureur uit Waardhuizen weten, die overigens meteen al doordrongen was van de ernst van zijn blessure.

“Door dit nieuws is het nu definitief dat ik de rest van het seizoen niet meer kan rijden en dus ook de Dutch Supersport-titel, die bijna binnnen was, aan mijn neus voorbij zie gaan. Dit is natuurlijk heel erg zuur”, meldde de coureur toen al.

Schouten kan met trots terugkijken op een veelbewogen, maar mooie racecarrière.

Bron: http://www.raymondschouten.com/